ijz

Povodom Zaključka Štaba za vanredne situacije opštine Istočna Ilidža, u vezi sa isplatom sredstava za testiranje stanovnika ove opštine na virus korona, u kojem se traži refundiranje troškova ovoj opštini, obavještavamo sve građane u Republici Srpskoj da se testiranje na prisustvo virusa korona ne naplaćuje, tj. da je besplatno.

– Lokalne zajednice ne učestvuju u troškovima nabavke testova. Institut za javno zdravstvo RS i Univerzitetski klinički centar RS kontinuirano nabavljaju testove, dok se dio nabavlja i u saradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom. U međuvremenu očekuje se isporuka dodatnih 25.000 testova u saradnji sa UNDP – navode iz Instituta.

Testiranje na novi virus korona SARS-CoV-2 u Republici Srpskoj, za sada, rade samo dvije laboratorije koje su kadrovski i tehnički opremljene za tu vrstu analiza – laboratorija u Institutu za javno zdravsto RS i u Univerzitetkom kliničkom centru RS.

– Još jednom podsjećamo da pojačano testiranje neće značiti da će se svi građani koji sumnjaju da su možda zaraženi moći testirati. Kapacitete za testiranje nastojimo povećati u narednom periodu, ali će i dalje biti isključivo na procjeni epidemiologa ko treba da se testira. Dodatna testiranja će se obavljati na lokacijama koje odredi isključivo Republički štab za vanredne situacije i bić esistemski organizovana – saopštio je Institut.

Cilj testiranja je kao i od prvog dana, da se prepozna što ranije slučaj i da svi oboljeli budu što prije izolovani.

(Srpskainfo)