Sanacija klizišta na Vrbasu u tri faze

kliziste

BANJA LUKA, 13. septembra - Klizište na lijevoj obali Vrbasa, u naselju Kočićev vijenac, biće privremeno sanirano do kraja ove godine, kako bi se spriječilo dalje klizanje tla, potvrđeno je u Odjeljenju za saobraćaj i puteve.

U Odjeljenju ističu da su, nakon pojave klizišta, anagažovali projektantsku kuću „Ibis inžinjering“ koja je izradila prijedlog sanacije.

Prema ovom prijedlogu, klizište će biti sanirano do narednog ljeta, i to u tri faze.

Prva faza podrazumijeva geodetsko snimanje područja klizišta i korita Vrbasa, detaljna  geološka istraživanja i izradu hidrauličkog modela strujanja vode. Ova faza trebala bi biti gotova do kraja oktobra ove godine.

U drugoj fazi, do kraja godine, predloženo je izvođenje privremenih sanacionih radova kako bi se zaustavio dalji proces klizanja terena kao i izrada „napera“ zbog sprečavanja dalje erozije obale.

U trećoj fazi, predviđa se konačna sanacija obale i vraćanje korita Vrbasa u prvobitno stanje, do ljeta 2020. godine.

-Već naredne sedmice, biće održan sastanak sa predstavnicima Odjeljenja za komunalne poslove i „Voda Srpske“ kako bi se mogli dogovoriti dalji koraci na sanaciji klizišta- ističu u Odjeljenju za saobraćaj i puteve.

 (Banjaluka.net)

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti javna. Obavezna polja su označena sa *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>