BANJALUKA, 5.decembra -Imam informaciju da postoje opstrukcije u primjeni informacionog sistema u JP “Šume Srpske”, kaže ministar Savo Minić. Slaven Gojković, direktor JP Šume Srpske, odgovara da sistem konačno funkcioniše. Kaže, radnici su nakon opiranja, prihvatili novine.

“Sva šumska gazdinstva su krenula sa primjenom, svi projekti se sada rade u novom informacionom sistemu”, rekao je Slaven Gojković, direktor JP “Šume Srpske”.

Ako sistem funkcioniše i ako su radnici prihvatili obaveze, kako je onda moguće da smo nasumično, na terenu, u proteklih nekoliko dana pronašli više od 1.500 kubnih metara drvnog šumskog sortimenta bez “papira”, pita ministar Minić.

Vrijednost zaplijenjene robe, kaže ministar, je oko 200.000 KM.

“Oduzeli što kod prerađivača, što našli na terenu, obavijestili naravno zajedno sa policijom, obavijestili nadležne organe. Isto će ići pitanje prema javnom preduzeću ako su neki od njih pod ugovorom sa preduzećem Srpske Šume šta su preduzeli. Jednostavno moram urediti ovu oblast”, rekao je Savo Minić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske.

Do kraja godine u JP “Šume Srpske” moraju kompletan popis da unesu u informacioni sistem, izričit je ministar Minić. Gojković, kaže da taj posao ne ide baš “glatko”.

“Pošto je obimnost podataka velika dešava se i ljudi se nisu do kraja obučili pa imamo nekakvih grešaka i to, ali pokazuju se znaci da su svi krenuli u tom pravcu”, rekao je Gojković.

“Šta ćemo ako to ne bude do 31.12. Ja sam zato i poslao dopis u JP, zato što imamo informaciju sa terena, i preko naših lovaca, i preko poljoprivrednih proizvođača, itd. Nismo mi prevelika država, svako svakog zna, to neće ići u dinamici jer to ne odgovara da vi na terenu popišete stvarno stanje drvnog šumskog sortimenta”, rekao je Minić.

Popis u informacionom sistemu je ‘krvna slika’ JP “Šuma Srpske”. Kada budemo imali kompletan popis, moći ćemo tačno za svaku radnju znati ko je dužan da je uradi, ko je nije uradio i koje su posljedice, poručuje ministar Minić.

(atv)