prehlada

BANJA LUKA, 06. novembra – Pred nama je period kada možemo očekivati sezonu prehlada i gripa. Donosimo vam savjete na koji način da pripremite svoj organizam.

 1. Redovna fizička aktivnost i boravak na svježem vazduhu.

2. Izbalansirana ishrana. Česta i redovna konzumacija voća i povrća, 5 do 6 porcija dnevno. Konzumacija integralnih žitarica, izbjegavanje rafinisanih šećera i zasićenih masnoća.

3. Redovan unos soka od crnog grožđa blagotvorno djeluje na imunitet.

4. Dnevno pijenje 1 šolje zelenog čaja povoljno djeluje na imunološki sistem.

5. Uvrstite dobar fermentisani mliječni proizvod u svoju svakodnevnu ishranu.

6. Konzumirati namirnice bogate probioticima i prebioticima.

7. Važno je crijeva i sistem za varenje održavati zdravima.

8. Probiotici i prebiotici imaju značajan uticaj na imunitet, prebiotici potječu iz biljnih izvora, a najviše ih se nalazi u namirnicama poput korijena cikorije, čičoke, luka i banane. Dok se probiotici nalaze u fermentiranim mliječnim proizvodima.

9. Vitamin E, posebno u kombinaciji sa selenom, može igrati važnu ulogu u prevenciji prehlada i drugih infekcija gornjeg disajnog sistema.

10. Đumbir je najbolji prirodni saveznik u borbi s prehladama, naime on podstiče organizam na proizvodnju dermicidina, zaštitnika od mikroorganizama. Izvrstan odabir začina kao prevencija od prehlada.

Ako ste se već prehladili…

1. Pijte mnogo tekućine. Voda, čajevi, supe, sokovi i slični napici sprečavaju dehidraciju, pomažu u vlaženju sluznice nosa i grla te u oslobađanju sluzi koja može uzrokovati začepljenje disajnih puteva. Topli napici ublažavaju simptome bolnog grla.

2. Jedite pileću supu. Ona posjeduje blaga svojstva antibiotika i dekongestanta.

3. Cink zajedno s C vitaminom ima sinergijsko djelovanje. Vitamin A povoljno djeluje na imunitet sluznice.

4. Namirnice bogate C vitaminom najbolje je jesti svježe ili umjereno obraditi na pari.

5. Najbolji prehrambeni izvori cinka su meso, jaja i mahunarke, a vitamin A sadrži narandžasto i crveno voće i povrće te mlijeko, jetra i ulje bakalara.

6. Izbjegavajte alkohol, kafu i napitke koji sadrže kofein jer imaju dehidracijsko djelovanje.

(Nezavisne)