saobracajka

BANJA LUKA, 17. januara – 2020. loše je počela bar kada je u pitanju statistika u saobraćaju. Na samom početku januara više je poginulih i teško povrijeđenih u saobraćaju nego što ih je bilo na početku prošle godine.

Od 1.1. 2020 samo na području koje pokriva banjalučka Policijska uprava desilo se 187 saobraćajnih nezgoda. Najčešći epilog je bio materijalna šteta ali bilo je i smrtno stradalih.

“Od tih 187 saobraćajnih nezgoda 34 su posljedicama za 10 lica, od toga 2 u kojima su lica smrtno stradala, 3 sa teško povrijeđenima i 29 sa lakše povrijeđenim licima i ostalo 153 sa materijalnom štetom”, rekla je Danijela Mučibabić, portparol PU Banjaluka.

Neprilagođena brzina najčešći je uzrok nezgoda podaci su i policijske uprave i Agencije za bezbjednost saobraćaja. Poledica i magla takođe nisu išle na ruku vozačima. Upravo zbog toga dodatna opreznost je neophodna kažu iz Agencije.

“Nemojte da vas zavara lijepo vrijeme, dakle u večernjim satima, jutranjim, poledica je vrlo česta pojava na kolovozu bez obzira na održavanje puteva i posipanja solju koji se svakodnevno rade na određenim dionicama uvijek ćete imati pojavu leda koji je teško uočiti i ako pokušate i proći tim dijelom malo većom brzinom dolazi od zanošenja i slijetanja sa kolovoza i nažalost posljedica koje smo imali prilike vidjeti ovih dana”, istakao je Milija Radović, Agencija za bezbjednst sapbraćaja Republike Srpske.

Loši vremenski uslovi u kombinaciji sa alkoholom takođe su doveli do crne statistike. Jedan je to od razloga zbog koga će banjalučka policija tokom vikenda pojačati kontrole na alko testiranje.

(ATV)