poljoprivrednici

BANJA LUKA, 05. septembra – Grad Banja Luka, ove godine, lokalne poljoprivredne proizvođače pomaže subvencijama od 900.000 KM, od čega će trećina biti usmjerena za stočare, saopšteno je iz Centra za razvoj poljoprivrede i sela.

Nakon provedenog javnog poziva i prema ovogodišnjem planu podsticaja, 330.000 KM biće izdvojeno za pomoć farmerima za gradnju štala i nabavku opreme za stočarsku, pčelarsku i riblju proizvodnju. U isto vrijeme, nabavka nove poljoprivredne mehanizacije biće potpomognuta suvbencijama od 280.000 KM.

Pored toga, za izgradnju novih i proširenje postojećih proizvodnih objekata u biljnoj proizvodnji, te za opremanje objekata i nabavku opreme za biljnu proizviodnju predviđena su izdvajanja 240.000 KM – ističu u Centru za razvoj poljoprivrede i sela. Ove godine će, takođe, biti sufinansirani i proizvođači koji se odluče na uzgoj kornišona, ljekovitog, aromatičnog i začinskog bilja.
Kada je u pitanju prošla godina, u Centru kažu da su veoma zadovoljni prošlogodišnjom realizacijom podsticajnih sredstava koja je dala veoma dobre rezultate.

Realizacija višegodišnjeg programa podsticaja, uključujući potpunu transparentnost dodjele sredstava, uslovili su povećanje motivisanosti potencijalnih korisnika podsticaja, pa je u 2018. godini, u poređenju sa prethodnim godinama, broj zahtjeva za ostvarivanje prava na subvencije dostigao maksimum i odnosu na 2017. godinu, povećan za 40 odsto – kažu u Centru za razvoj poljoprivrede i sela.
U animalnoj proizvodnji, najznačajnija podrška usmjerena je u objekte za muzna grla. Prošle godine je, tako, odobreno oko 270.000 KM ovih podsticaja za 52 poljoprivrednika.

Kod voćara, prošle godine, najveći interes je iskazan za sadnju lješnika, pa je tako, zahvaljujući programu suvbencija, prošle godine zasađeno više od 6.000 novih sadnica.

Podsticaji su dali odlične efekte i u plasteničkoj preoizvodnji. Prošle godine smo imali za 2.500 kvadratnih metara više povšrina pod plastenicima, a prihod ostvaren od proizvodnje na gazdinstvu veći je za oko 20 odsto u odnosu na raniji period – ističu u Centru.

(Banjaluka.net)