splav 2

BANJA LUKA, 28. novembra – Članovi ronilačkog kluba “Buk” i Dajak kluba učestvovali su u neobičnoj “operaciji” na vodi, koja je čak i za njih bila pravi izazov.

Oni su zajedno transportovali dijelove budućeg splava na Vrbasu, koji će biti postavljen uzvodno od već postojećeg restorana na vodi kod Gradskog mosta.

Akcija na vodi koju su i prolzanici radoznalo posmatrali trajala je oko šest sati.

– Nas je angažovalo fizičko lice iz Banjaluke da izvršimo uslugu transporta dijelova budućeg splava. Dužina jednog segmenta iznosi 12 metara, širina je dva metra, visina jedan metar i teži oko 3,5 tone.

Nije bilo moguće ove dijelove istovariti sa šlepera u blizini same lokacije gdje će biti splav, nego je to urađeno dva kilometra uzvodno – ispričao je za Srpskainfo Borislav Trninić, predsjednik RK “Buk”.

splav

Ronioci i dajakaši čekali su da se podigne nivo Vrbasa, a zatim rijekom transportovali čak osam većih dijelova splava i nekoliko manjih. Ukupna dužina vodene trase iznosila je dva kilometra.

– Akcija nije bila nimalo naivna, voda je bila jako brza, trebalo je dosta vještine da se sve spusti i da se ne kraju prihvati taj teret jer on dobije dobro ubrzanje po ovom vodostaju. Spušteno je sve bez oštećenja i problema, mi smo svoj dio završili i sada se vrši sklapanje na licu mjesta – zaključio je Trninić.

(Srpskainfo)