Nesko Kajataz iz Kaćuna osim što svojim “golfom” stiže gdje treba, koristi ga i za otkrivanje voda širom Bosne i Hercegovine. Tvrdi da se za pet dana ne mogu obići svi oni kojima je pronašao vodu, ali svoju misterioznu tehniku ne želi do kraja da otkrije.

Ono što je poznato da “golfom” prođe željenom lokacijom, “pronađe” mjesto ispod kojeg ima vode, pa označi mjesto za bušenje bunara, prenosi Avaz.

– Radim ovo od završetka rata, počeo sam oko 2000. godine. Počeo sam malo-pomalo, dok sam došao do većeg iskustva. Na početku sam tražio svakako vodu, ali sam imao osjećaj, radio sam na građevinskim mašinama ranije i onda sam imao neke signale koje sam koristio na rovokopaču – kaže Kajtaz za FTV.U njegovom starom automobilu, kako kaže, “nema šta nema”, a najvažnije mjesto zauzima “misteriozni uređaj” koji mu, kako kaže, detektuje vodu u tlu.

 

– Nešto sam sebi napravio – neku džidžu, do sada se pokazao kao jedan među boljim. Ja sam pravio uređaj za rovokopač da mi daje signal za kablove, struju, a tako je ispalo da daje signal za vodu. Treba samo da imam napon od 12 volti, ako ne može “golf” naći – ne može ni mašina. Ja ne dovlačim mašinu ako nemam signala. Sto posto sam siguran ako daje signal, jedino Bog može dati da se nešto zalomi, da ne mogu da odradim, da se sruši, a ako ima signal – završen je posao – dodao je Kajtaz.

Kaže kako nema nijednog dijela Bosne i Hercegovine u kojem nije bio da bi pronašao podzemne vode ili izvore. Ljudi ga najviše pronalaze preko preporuke, prenosi Blic.

(Srpskainfo)