nova-godina-

Uz proslavu Nove godine vezano je i mnogo praznovjerja. Budući da je 1. januara prvi dan Nove godine, povlači se veza između onog što radimo na taj dan i našom sudbinom kroz čitavu godinu. Donosimo još nekoliko zanimljivih vjerovanja kojih se, valjda valja pridržavati prvoga dana Nove godine.

Evo nekih od načina za privlačenje sreće:

Plaćanje računa i posuđivanje novca

Novu godinu ne biste smjeli dočekati s dugovima, zato se nadamo da ste sve svoje dugove već riješili. Također, ne posuđujte novac nikome jer će vam ga vraćati čitavu godinu.

Ništa ne smije izaći

Baš ništa, čak ni smeće, ne smije napustiti vašu kuću prvi dan godine. Ako nosite kakve poklone okolo, ostavite ih u autu. Neki vjeruju da se stvari smiju iznositi ukoliko se nešto drugo unese u kuću.

Hrana

‘Sretna’ hrana koja se preporučuje za Novu godinu je leća, svinjetina i kupus. Hrana koju bi trebali izbjegavati za Novu godinu je piletina ili puretina, jer će vam onda sreća odletjeti. Neki na Novu godinu jedu i 12 zrna grožđa za narednih 12 mjeseci u godini. Preporučuje se da od mesa jedete svinjetinu. Iza ovog praznovjerja stoji i objašnjenje – kada kokoš kljuca kukuruz, ona ga razgrće prema natrag, dok svinja razgrće svoju hranu prema naprijed. Dakle, ako želite napredovati u novoj, trebate jesti svinjetinu, a nikako ne piletinu.

Posao

Pobrinite se da na prvi dan Nove godine napravite nešto i to uspješno, nešto što ima veze s vašim poslom, iako ne radite.

Ne palite mašinu

Nemojte prati robu na Novu godinu, jer će vam u predstojećim mjesecima član porodice biti ‘ispran’ (umrijeće).

Nova odjeća

Obučete li nešto novo prvoga u mjesecu, veća je vjerovatnost da ćete dobiti više nove odjeće.

Oprezno sa staklom

Iako ćete biti ‘lelujavi’ cijeli dan, probajte ništa ne slomiti, jer će vas cijelu godinu pratiti lomljenje. Isto tako suzdržite se od suza, kako ne bi često plakali sljedećih 12 mjeseci.

Prva osoba u kući iza ponoći

Prva osoba koja uđe u kuću iza ponoći imat će na vas poseban uticaj u novoj godini.

Rođeni 1. januara

Bebe rođene 1. januara  će imati mnogo sreće.

(Banjaluka.com)