gradilista

BANJA LUKA, 29.jula – Zbog intenzivne izgradnje novih stanova, prihodi od građevinskih naknada na području Banje Luke za prvih šest mjeseci ove godine veći su za 14 odsto u odnosu na isti period prošle godine, pokazuju podaci gradskih službi.

Dvije najveće naknade, i to za uređenje građevinskog zemljišta i rente za prvu polovinu ove godine ukupno iznose 7.19 miliona KM.

-U poređenju sa prvim polugodištem prošle godine, ostvareni prihodi u prvih šest mjeseci ove godine od troškova uređenja i rente veći su za 14 odsto – kazali su u Odjeljenju za prostorno uređenje.

Do ovog značajnog rasta budžetskih prihoda, dovela je pojačana građevinska aktivnost i aktiviranje brojnih gradilišta.

Trenutno, na području grada, prema podacima Odjeljenja za inspekcijske poslove – aktivno je oko 90 gradilišta, koji se odnose na stambeno-poslovne, poslovne i individualne objekte bruto površine veće od 400 kvadrata.

U namjeri da olakša i ubrza izdavanje građevinskih dozvola, gradska administracija je početkom prošle godine pokrenula i jednošalterski sistem, koji podrazumijeva da investitor podnosi odgovarajući zahtjev, a Grad, umjesto njih, pribavlja sve saglasnosti koje su neophodne u procesu kompletiranja zahtjeva za izdavanje građevinske dozvole.

Prema podacima resornog odjeljenja, sve veći broj investitora koristi mogućnost da gradske službe u njihovo ime pribave potrebne saglasnosti od javnih komunalnih preduzeća, a na to ukazuje i podatak o više od 5.700 podnesenih zahtjeva u posljednjih godinu i po.

(banjaluka.net)