21 C
Banja Luka
Utorak, 14 Jula, 2020

KAZNE ZBOG KRŠENJA MJERA: Pojačane kontrole ugostiteljskih objekata i autobusa u Srpskoj

0

Tokom proteklog vikenda, Republučka uprava za inspekcijske poslove je u saradnji sa inspektorima jedinica lokalne samouprave obavila 595 kontrola u pogledu poštivanja mjera zaštite od epidemije u zajednici i radnim sredinama, od čega je 15 bilo sa utvrđenim nepravilnostima.

Ovom prilikom, izrečene su kazne u vrijednosti od 15.100 KM, a iz razloga jer se isti nisu dosljedno pridržavali propisanih preventivnih mjera koje se odnose na obezbjeđivanja socijalne distance i broj lica koja su istovremeno boravila u objektu, te korišćenje zaštitne opreme, saopšteno je iz Republučke uprava za inspekcijske poslove.

Akcenat je i ovog vikenda bio na kontroli ugostiteljskih objekta u večernjim satima, te vozilima javnog prevoza, koji zbog frekvencije građana na dnevnom nivou predstavljaju visokorizične subjekte.– Imajući u vidu pogoršanje epidemiološke situacije, nadležni inspektori pored redovnih kontrola rade pojačan nadzor u popodnevnim satima i u dane vikenda, te upozoravamo privredne subjekte da poštuju mjera zaštite od epidemije. Dolazak inspektora može se očekivati u bilo koje doba dana, a za svako kršenje preventivnih mjera preduzimaće se zakonom predviđene represivne mjere. Od velikog značaja je da poslovni subjekti svoj rad prilagode trenutnoj situaciji i da prevenciju stave na prvo mjesto. Navedeno je važno ne samo s ciljem zaštitte korisnika usluga, veći i radi zaštite samih radnika, gdje će naša lična odgovornost biti najbolja preventivna mjera. Naš zajednički interes je nesmetan rad poslovnih subjekata uz poštivanje svih preventivnih mjera na suzbijanju širenja bolesti izazvane virusom korona, a s ciljem što lakšeg prevazilaženja poteškoća izazvanih pandemijom – poručuju iz Republučke uprava za inspekcijske poslove.

(Srpskainfo)

Uhapšen u Banjaluci zbog iznude skoro 600.000 KM

0

BANJA LUKA, 13. jula – Banjalučka policija uhapsila je N.B. zbog sumnje da je počinio krivična djela “Iznuda” i “Ugrožavanje sigurnosti”.

Kako je saopšteno iz Policijske uprave Banjaluka, N.B. se sumnjiči da je od početka jula ove godine, putem društvenih mreža, ozbiljnom prijetnjom primjene sile, pokušao iznuditi novac od oštećenog lica u iznosu od 3.200 evra.

Kako se dalje sumnja, on bi prilikom svakog narednog kontakta tražio novac u većim iznosima od 20.000 evra pa do 300.000 evra (oko 586.000 KM).

“Pri zadnjem kontaktu N.B. je prijetio oštećenom licu da će napasti na život i tijelo njega i njegove porodice”, navodi se u saopštenju PU Banjaluka.

U toku je kriminalistička obrada navedenog lica.

O svemu je obaviješten dežurni tužilac koji se izjasnio da se radi o gore navedenim krivičnim djelima.

(Nezavisne)

Još 19 oboljelih od virusa korona u RS, jedna osoba preminula

0

U posljednja 24 sata u Republici Srpskoj potvrđeno je prisustvo virusa korona kod još 19 osoba, saopšteno je iz Instituta za javno zdravstvo RS. Jedna osoba koja je pozitivna na virus korona preminula je u posljednja 24 sata.

Iz Instituta navode da je preminuo muškаrac srеdnjе živоrnе dоbi iz Biјеljinе.

Kako su dodali, testirano je ukupno 110 lаbоrаtоriјskih uzоrаkа, а nоvi virus kоrоnа pоtvrđеn је kod 13 оsоbа је iz Bаnjаlukе, tri iz Prnjаvоrа i pо јеdnа iz Kоzаrskе Dubicе, Kоtоr Vаrоšа i Knеžеvа.

Dо sаdа је u Rеpublici Srpskој pоtvrđеnо 3204 slučаја virusа kоrоnа, а prеminulo је ukupnо 139 оsоbе kоd kојih је pоtvrđеn tеst nа nоvi virus kоrоnа.

U Rеpublici Srpskој, оd nоvоg virusа kоrоnа, dо sаdа sе оpоrаvilо ukupnо 1.663 оsоbе. Nа SARS-CoV-2 tеstirаnо је ukupnо 41.891  оsоba.

Ukupаn brој hоspitаlizоvаnih u Rеpublici Srpskој је 184, u Univеrzitеtskо kliničkоm cеntru Rеpublikе Srpskе 47, а u opštim bоlnicаmа 137

U Rеpublici Srpskој pоd zdrаvstvеnim nаdzоrоm trеnutnо je 3.503 оsоba, а nаdzоr је zаvršеn kоd 39.541 оsоbа.

(Nezavisne)

Teška nesreća u Laktašima, život izgubio vozač fiata

0

D.P. poginuo je u saobraćajnoj nesreći koja se sinoć dogodila u mjestu Jaružani, u opštini Laktaši, saopšteno je iz Policijske uprave Banjaluka.

Stradali je život izgubio kada je sletio sa kolovaza automobilom fiat punto.

Policijski službenici Policijske uprave Banjaluka sinoć su oko 22,15 časova izvršili uviđaj na licu mjesta saobraćajne nesreće.

O svemu je obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, koji je naložio da se danas izvrši obdukcija beživotnog tjela u Zavodu za sudsku medicinu RS.

(Nezavisne)

Petrićevac dobija vrtić sa stotinu mjesta

0

BANJA LUKA, 13. jula – Tender za opremanje prvog vrtića na Petrićevcu, u kojem će biti omogućen boravak za više od sto mališana, privodi se kraju.

Trenutno su u toku zidarski i radovi na unutrašnjim hidroinstalacijama. Ovih dana, trebalo bi da bude ugrađena i spoljašnja bravarija na objektu budućeg vrtića.

Kako bi vrtić po izgradnji bio pušten u funkciju, proveden je tender za opremanje, vrijednosti oko 155.000 KM.

Vrtić na Petrićevcu gradi se u okviru višenamjenskog objekta vrijednog više od dva miliona KM. Pored vrtića, u ovom objektu nalaziće se i ambulanta porodične medicine i mjesna zajednica, uključujući i salu za okupljanja mještana.

Radovi su počeli u novembru prošle godine u okviru investicionog ciklusa „Banja Luka se gradi“. Izvođač radova – preduzeće „Tekton“, prema ugovoru, ima rok od 300 dana za završetak objekta.

(banjaluka.net)

Sankcije za loše službenike, građani u fokusu

0

BANJA LUKA, 13. jula – Vlada RS se obavezivanjem sprovođenja mjera modernizacije javne uprave koje je nedavno prihvatila opredijelila za efikasniju javnu upravu koja će biti podložna kritici javnosti, sankcionisanju službenika koji ne rade dobro svoj posao, racionalnijem korištenju materijalnih resursa kroz nove principe ocjenjivanja i digitalizacije i proaktivnijem odnosu prema medijima.

Sudeći prema ovim mjerama, građani i mediji će moći na efikasniji način tražiti od ombudsmana – za koje je predviđeno nezavisno finansiranje kako bi bili oslobođeni pritiska vlasti – da privole organe da pružaju javne informacije, a predviđeni su i lakši načini traženja informacija putem suda.

“Princip maksimalne transparentnosti podrazumijevaće propisivanje i uvođenje standarda proaktivne transparentnosti koji uključuju katalog informacija koje će institucije objavljivati na svojim internet stranicama i koji će biti propisani zakonodavstvom. Biće osnaženi mehanizmi za obezbjeđivanje zbirnih statističkih podataka o zahtjevima za pristup informacijama od javnog značaja na svakom upravnom nivou. Zakoni će garantovati pravo na žalbu, a biće uspostavljen djelotvoran nadzor nad poštovanjem zakona o pristupu informacijama od javnog značaja, uključujući i sankcije”, istaknuto je u mjerama na koje su se obavezali svi nivoi vlasti.

Podsjećamo, Vlada RS je posljednji organ u BiH koji je prihvatio mjere iz Strategije reforme javne uprave za BiH, na kojoj insistiraju EU, SAD, Velika Britanija, MMF i drugi međunarodni partneri, a čijim sprovođenjem će biti uslovljeni dalji finansijski programi prema BiH.

U dokumentu je navedeno i da EU i drugi donatori nisu zadovoljni načinom na koji službe za odnose s javnošću i druge javne institucije obavještavaju javnost o reformama javne uprave, na koje su se formalno obavezale.

“Analiza medijskih objava o procesu reforme javne uprave ukazala je na nepostojanje harmonizovanog, konzistentnog i kontinuiranog obavještavanja javnosti od svih organa uprave i njihovih predstavnika o određenim temama vezanim za reformu javne uprave te značaju reforme javne uprave u cjelini s principijelno jednakim ključnim porukama”, navedeno je u dokumentu.

Sudeći prema dokumentu, ombudsmani će, osim finansijske nezavisnosti, dobiti i instrumente koji uključuju uvođenje disciplinske odgovornosti u slučaju nepoštovanja preporuka, a građani će po principu “Samo jednom” biti obavezni da samo jednom dostave određeni podatak javnoj upravi.

“Institucije javne uprave bi potom trebalo da budu u stanju interno razmjenjivati te informacije u skladu s principima interoperabilnosti i na temeljima izgrađene infrastrukture s ciljem da teret prikupljanja podataka ne pada na građane i poslovnu zajednicu. Tako bi korisnici usluga, građani i poslovna zajednica bili u centru i usluge bi se kreirale prema njihovim potrebama”, stoji u dokumentu.

Predviđeno je i jačanje mehanizma mjerenja zadovoljstva građana u svim organima javne uprave u koje dolaze radi obavljanja svojih potreba.

“Time će se na objektivan i nepristrasan način utvrditi stav građana i poslovnih subjekata, kao i njihove potrebe, a na osnovu čega će biti preduzete adekvatne materijalne, procesne, tehnološke, tehničke i druge promjene”, naglašeno je.

Što se tiče zapošljavanja u javnoj upravi, predviđena je izmjena načina formiranja komisija za izbor kadrova, jačanje internih revizorskih mehanizama, mijenjanje sistema ocjene efikasnosti javnih službenika, kao i racionalno zapošljavanje kroz izmjenu zakona, promjenu načina u sistematizaciji javnih mjesta i digitalizaciju.

“Iskustva u praksi u ovom segmentu ukazuju na to da je nužno osigurati veću transparentnost rada komisija za zapošljavanje na svim nivoima, a proces provjere znanja unaprijediti fokusom na provjeru kompetencija, čime bi se značajno povećale šanse da odluka o prijemu bude istinski zasnovana na principu meritornosti”, navedeno je u dokumentu.

U priloženom dokumentu koji je potpisao Zlatan Klokić, ministar za evropske integracije i regionalnu saradnju RS, naglašeno je da su ove mjere u skladu s Mišljenjem Evropske komisije, te da se pruža podrška njihovoj realizaciji. Reforma javne uprave će, kako je naglašeno u dokumentu, koštati 51,11 miliona maraka.

(Nezavisne)

Korona koči obuku vozača

0

BANJALUKA, 13. jula – Auto-škole u BiH su na sve većem udaru krize zato što broj građana koji polažu vozački ispit vrtoglavo pada, jer je, kako kažu, pandemija koja je prouzrokovana virusom korona uticala na smanjen broj kandidata.

Kako bi kolikotoliko pomogle budućim vozačima, auto-škole nude svojim klijentima da obuku plate na rate, ali ni to nije ublažilo probleme u ovom sektoru.

Milenko Jaćimović, vlasnik auto-škole u Banjaluci, ističe da je osjetno manji broj ljudi koji se odlučuju za polaganje vozačkog ispita.

“Kandidata je sve manje. Epidemija uzrokovana virusom korona znatno je poremetila privredu i veliko je pitanje da li će biti kandidata koji mogu sebi priuštiti obuku”, ističe Jaćimović.

Dodao je da su u posljednjih 10 godina ljetni mjeseci upravo bili period kada je vladalo najveće interesovanje za vozačke dozvole, što ove godine nije slučaj.

“Iako su neke auto-škole odlučile da kandidatima omoguće uplatu na rate, opet je značajan pad broja upisa i interesovanja za vozačku dozvolu”, pojašnjava Jaćimović.

Prema njegovim riječima, ono što zabrinjava većinu auto-škola jeste porast broja novozaraženih kovidom19.

“Nepredvidivo je kakve će mjere biti u narednom periodu, jer ako se vratimo na one koje su ranije bile na snazi, možemo samo da očekujemo još veće probleme”, zaključio je Jaćimović.

Iz Auto-škole “Tuzla” u Tuzli ističu da svakodnevno imaju manji broj kandidata.

“Trenutno polažu vozački ispit samo oni građani kojima je to velika potreba”, ističu iz ove auto-škole.

Zdravko Ivić, član Upravnog odbora Asocijacije auto-škola BiH i vlasnik Auto-škole “Ivić” iz Banjaluke, naglašava da je ovakav razvoj situacije očekivan.

“Najveću ulogu igraju finansije, jer nedostatak novca je glavni problem zbog kojeg mladi ljudi ne uspijevaju da dođu do vozačke dozvole, a iza nas je jedan veoma težak period”, kazao je Ivić. Dodao je da kod ljudi još vlada strah od potencijalne zaraze, jer, kako kaže, svaki dan u BiH ima dosta ljudi koji su zaraženi virusom korona.

Branislav Stević, vlasnik Auto-škole “Stević” iz Bijeljine, ističe da trenutno ima kandidata, ali da su to uglavnom oni kandidati koji su počeli obuku prije pandemije.

“U nekom narednom periodu očekujemo manji broj kandidata, upravo zato što se stanje još nije vratilo u normalu, kako smo očekivali, tako da će ljudi radije ostaviti taj novac i čekati povoljnije vrijeme za polaganje vozačkog”, kazao je Stević.

Sa druge strane, iz Auto-škole “Volan” Banjaluka ističu da je kod njih stanje redovno te da imaju kandidata kao i ranije.

“Trenutno imamo kandidata, više je mlađe populacije, jer su roditelji odlučili da djeci plate vozački, kako ove godine nisu imala ni mature, a nisu išla na ekskurzije, pa su odlučili da taj novac preusmjere na polaganje vozačkog ispita”, ističu iz Auto-škole “Volan”.

Dodaju da problem jedino predstavlja to što je broj oboljeli od kovida19 u stalnom porastu pa se plaše da bi to moglo doprinijeti manjem broju kandidata.

(Nezavisne)

RADOVI NA MREŽI: Dio stanovnika na Starčevici danas bez vode

0

BANJA LUKA, 13. jula – Zbog planiranih radova na mreži pojedini dijelovi Banjaluke će danas biti bez struje i vode.

Iz „Elektrokrajine“ je najavljeno da će od devet do 14  časova bez struje biti dio naselja Barlovci i dijelovi ulica Mlađe Ćusića i Bose Živković.

Iz gradskog „Vodovoda“ je najavljeno da će izvoditi radove na cjevovodu u Tuzlanskoj ulici.

– To će u periodu od osam do 18 časova dovesti do privremenog prekida u vodosnabdijevanju potrošača u ulici Tuzlanska i naselju Starčevica – druga visinska zona – naveli su u ovom preduzeću.

(Srpskainfo)

REPORTERKA ”GLASA BANJALUKE” U ANTALIJI: HOTELIJERI PREDUZELI SVE MJERE U ZAŠTITI SVOJIH TURISTA

0

ANTALIJA, 13. jul – Turski hotelijeri, posebno u antalijskoj regiji, veoma ozbiljno su shvatili situaciju vezano za korona virus, te su preduzeli sve potrebne mjere kako bi gosti bili, istovremeno i bezbjedni, ali i mogli da uživaju u odmoru na kakav su navikli ranijih godina, kada je riječ o nivou usluge koja im se pruža.

Primjera radi, ukoliko odsjednete u nekim od popularnih hotela „Nirvana“ ili  „Amara Dolce Vita“, iz lanca Kilit Hospitality Group, prvo što će vas dočekati kada kročite u njih biće mjerenje tempretaure i dezinfekcija prtljaga.

Nakon toga, bićete obavezni da popunite formular u kojem ćete dati neke od osnovnih podataka o sebi, a u kojem će i osoblje da navede visinu temperature koju ste imali prilikom mjerenja.

Ukoliko je sve u redu, moći ćete da se čekirate, dobijete zaštitnu masku, koju ste obavezni da nosite u zatvorenom prostoru i biće vam sugerisano da koristite dezinfekciona sredstva koja su vam dostupna na svakom koraku, te da držite socijalnu distancu.

Da su higijenske mjere na najvišem nivou uvjerava i Guzel Kijak, menadžerka prodaje i marketinga za hotele „Nirvana“ i „Amara Dolce Vita“, koja ističe da su ovi hoteli ispunili najviše standarde koji se tiču zaštite od COVID-19, zbog čega su dobili i potrebne sertifikate.

„Na ulasku u hotel, osoblje mjeri temperaturu gostima. Ako je ona normalna, gosti mogu odmah da se čekiraju na recepciji, gdje mogu da se jave i svaki dan, ukoliko žele da provjere svoju temperaturu. Osim toga, naši gosti imaju 24-časovni nadzor ljekara, ako imaju i neke druge zdravstvene probleme, a ne samo vezano samo korona virus. Znači, mogu da se u bilo koje doba dana ili noći jave direktno na recepciji ili ljekaru i on će provjeriti njihovo stanje. U glavnom restoranu, takođe, postoji mogućnost mjerenja temperature, a i samo osoblje hotela ukoliko primjeti da gost ima neki zdravstveni problem odmah javlja ljekaru i našim direktorima. Srećni smo što do sada nismo imali nikakvih problema i što su svi naši gosti zdravi i srećni i da uživaju u odmoru“, kaže Guzel Kijak.

Guzel Kijak

Ona poziva turiste iz Bosne i Hercegovine da posjete Tursku, posebno antalijsku regiju, u kojima su ispunjene sve potrebne mjere za siguran, ali istovremeno i ugodan odmor.

„Najbitnije je da ćete imati 24-časovnu uslugu i to sve uz osmijeh našeg osoblja. Tu su čisto more, prekrasne plaže i divan pogled na planine. Ove godine nema ni gužve i gosti koji dođu, jednostavno mogu da imaju odmor iz snova“, naglašava Kijak.

Da antalijsku oblast, posebno Kemer treba obavezno posjetiti, preporučuje i vodič u „KonTiki“ agenciji Nenad Stevanović. Kemer je, kaže, najbliži planini, pa je i klima najbolja, jer je vlažnost vazduha najniža. Osim toga u blizini je zimzelena šuma, zbog koje je u tom dijelu mnogo svježije, nego u ostalim dijelovima regije.

„U Kemer najviše dolaze porodice sa djecom, a posebno u „Amara Dolce Vita“ koji je posebno prilagodio i razne sadržaje za djecu. Osim toga, tu su i pješčane plaže u čije uređenje je hotel uložio mnogo novca. Primjetno je da su turisti iz Banjaluke ove godine stigli među prvima u ovu regiju, a tu su i Ukrajinci, Rusi, Litvanci i Rumuni“, kaže Nenad.

Ono što posebno, kaže on, privlači turiste to su mjere zaštite od korona virusa, koje su preduzete na najvišem nivou.

„Mjere koje je propisala Vlada Turske, odnosno Ministarstvo turizma su na nivou koji je nezamisliv na svjetskom nivou turizma. Za njih je bezbjednost turista iznad svega, a da se to, istovremeno, toliko ne primjećuje. Najbitnije je da u antalijskoj regiji od početka sezone nije registrovan nijedna slučaj zaraze među gostima, što je svakako jedna od glavnih preporuka zašto ovu oblast treba posjetiti“, zaključuje vodič iz agencije „KonTiki“ Nenad Stevanović.

SEZONA DO NOVEMBRA

„Preduzeli smo sve mjere da se gosti zaštite, ali ako bi se i desio neki slučaj zaraze korona virusom, imamo sve spremno u hotelu, a i u bolnici mogu da reaguju. Svaki korak je praćen i kontrolisan kada je riječ o korona virusu, kako naših gostiju, tako i zaposlenih“, kaže Sezgin Ozer, generalni direktor „Kilit global“, najveće turističke kompanije u Turskoj.

Sezgin Ozer

On naglašava da je od početka pandemije, još u martu, lokalna vlada, praktično „zatvorila“ grad Antaliju da se u njega ne može ući, zbog čega je sada sve mnogo sigurnije. I on poziva turiste iz BiH da obavezno dođu u Antaliju, jer sezona u ovoj regiji traje i do novembra.

Nena BREBERINA, reporterka ”Glasa Banjaluke” iz Antalije

 

Mladi ljekari UKC Srpske: Virus nije izmišljen, klonite se masovnih okupljanja

BANJA LUKA, 12. jula – Mladi ljekari Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske upozorili su građane, posebno mlade ljude, da se uzdrže od okupljanja i nose masku jer je utvrđeno da se virus najviše širi na masovnim skupovima u zatvorenim prostorima.

“Više od 80 odsto inficiranih je posljedica naše neodgovornosti. Nemojte otvoriti put ovoj najvećoj pošasti u 2020. godini. Poštujte preporuke, to će pomoći i vama i nama”, poručili su mladi ljekari tokom obraćanja javnosti iz UKC-a.

Kao neophodno u zaštiti od virusa su istakli nošenje zaštitne maske, držanje fizičke distanke i pranje ruku.

Mladi ljekari su danas istakli da nije vrijedan nijedan odlazak u kafić da bi se zarazili i ugrozili zdravlje sebe i drugih.

Upčozorili su da će, ako nastavi da raste broj pacijenata u kovid bolnici, kapaciteti biti iscrpljeni.

LJekar Tanja Macanović Kostić, jedna je od mladih ljekara koja se obratili i istakla da se na Infektivnoj klinici liječi veliki broj pacijenata teške kliničke slike i da ima dosta mladih.

Ona je navela da je kovid infekcija opasna i da svi obolijevaju.

LJekar Pavle Arambašić, koji radi sa kovid pozitivnim pacijentima, istakao je da su utvrdili da su okupljanja i nenošenje maske osnovni razlog povećanog broja pacijenata, te da zaraze ima i među maloljetnima, mladima, ali i bebama.

Jedan od ljekara Miljan Tešić skrenuo je pažnju da su zdravstveni radnici preumorni zbog rada pod punom opremom, te ukazao da pojedinci snose krivicu jer se ne pridržavaju pravila.

Pozvan je Inspektorat da vrši kontrolu pridržavanja mjera, te je još jednom ponovljeno da lijeka nema i da su svi ugroženi.

“Virus nije izmišljen, on je tu”, poručili su mladi ljekari UKC-a.

(Nezavisne)

BANJALUKA BEZ NOVOOBOLJELIH: Virus korona potvrđen kod još 34 osobe u Srpskoj

0

Кod 34 osobe u Republici Srpskoj potvrđeno prisustvo virusa korona, 12.7.2020. u 9 časova.

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u posljednja 24 časa, u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, Bolnici Sv. Vračevi u Bijeljini i Univerzitetskoj bolnici u Foči izvršeno je testiranje 265 laboratorijskih uzoraka, a novi virus korona (SARS-CoV-2) potvrđen je kod 34 osobe u Republici Srpskoj.

Radi se o 20 muških i 14 ženskih osoba, od kojih je šest mlađe, 22 srednje i šest osoba starije životne dobi.

Prema mjestu prebivališta, devet osoba je iz Bijeljine, četiri iz Sokoca, po tri iz Zvornika, Trebinja, Doboja, Dervente i Šipova, dvije iz Istočnog Sarajeva i po jedna iz Pala, Višegrada, Istočnog Novog Sarajeva i Teslića.

Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno 3185 slučajeva virusa korona, a preminulo je ukupno 138 osobe kod kojih je potvrđen test na novi virus korona.

U Republici Srpskoj, od novog virusa korona, do sada se oporavilo ukupno 1.632 osobe. Na SARS-CoV-2 testirano je ukupno 41.792 osoba.

Ukupan broj hospitalizovanih u Republici Srpskoj je 183, u Univerzitetsko kliničkom centru Republike Srpske 47, a u opštim bolnicama 136.

U Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom trenutno je 3.755 osoba, a nadzor je završen kod 39.029 osoba.

(banjaluka.net)

OBIČAJI I VJEROVANJA ZA PETROVDAN: Zašto se pale lile?

0

Srpska pravoslavna crkva i vjernici danas, 12. jula obilježavaju Dan svetih apostola Petra i Pavla. Ovaj praznik u narodu je poznat pod imenom Petrovdan i za njega se vezuje veliki broj običaja i vjerovanja.

Petrovdan se smatrao kalendarskom granicom u godini, kao jedan od ključnih datuma ljetnjeg ciklusa praznika, i često se povezuje s Ivanjdanom.

Obilježava promjene u prirodi koje donose sljedeće godišnje doba i hladnije vrijeme.

Sveti apostol Petar je bio ribar koji je prvi izrazio svoju vjeru u Hrista i njegovo učenje, pripovjedao je i stvorio neka od prvih uporišta nove vjere.

U narodu se vjeruje da Sveti Petar čuva stub na kome su Zemlja, nebeska slama (Mliječni put) i nebeski krst (sazviježđe Labuda) i da on ima ključeve od raja.

Sveti apostol Pavle je bio farisej, ali kada je upoznao Hristovo učenje, prihvatio ga je i postao jedan od njegovih najvećih propovjednika i teologa. Obojicu je u Rimu pogubio car Neron.

Sve djevojke koje su 7. jula posadile žito danas gledaju kako je izraslo i, ako su izrasle klice koje su se savile kao prstenovi, ove godine će se sigurno udati.

Postoji običaj kod Srba da se za Petrovdan na trgovima pale lile, koje se prave od mlade kore divlje trešnje ili breze.

Taj običaj se simboliše vrijeme kada su vjernici progonjeni i mučeni, često vezivani za drvene stubove i živi spaljivani. Danas se vjeruje da će te buktinje, koje obično nose djeca, donijeti zdravlje i blagostanje u domaćinstvu.

Na Petrovdan se ne radi u polju i ne počinju se nikakvi teži fizički poslovi.

Ranije se vjerovalo da se do Petrovdana jabuke ne sjeku nožem, jer bi mogao pasti grad koji će uništiti usjeve. Taj običaj se vezuje za vjerovanje da na Petrovdan Sveti Petar dijeli jabuke djeci na onom svijetu.

Zbog toga se na današnji dan u nekim krajevima Srbije nose jabuke na poklon prvim susjedima, a neki ih nose i u crkvu na osvećenje. U nekim krajevima djeca sa zapaljenim lilama idu od kuće do kuće i domaćini im dijele darove.

Većina žena se prihvati i spremanja kolača sa jabukama. To nisu bilo koje jabuke, već posebna sorta koja dozreva oko ovog praznika i naziva se petrovača, piše Žena Blic.

(Srpskainfo)

NEODOLJIVI ZALOGAJI: Lagana torta sa malinama, prava ljetna

Neodoljivi zalogaji koje obavezno morate da isprobate!

Sastojci:

  • 3 jaja
  • 3 kašike šećera
  • 100 g brašna
  • 80 ml ulja

Za fil:

  • 2 kesice pudinga od vanilije
  • ½ l mlijeka
  • 100 g šećera
  • 125 g margarina
  • 3 kesica šlag pjene
  • 500 g sveže maline

Priprema:

Za koru bjelanca umutite sa šećerom u čvrst snijeg, zatim dodajte jedno po jedno žumance neprestano muteći. Dodajte brašno i lagano promješajte, zatim dodajte ulje. Kalup veličine 28 cm premažite margarinom i pospite brašnom. Smjesu sipajte u kalup. Pecite na 180 stepeni 15 minuta. Pečeni tart izvadite iz kalupa, preokrenite ga i ostavite da se ohladi.

Za fil pomješajte prašak za puding sa malo hladnog mlijeka odvojenog od pola litre, ostatak mlijeka stavite sa šećerom da provri. Zatim ukuvajte puding i ostavite da se ohladi. Margarin pjenasto umutite, pa dodajte ohlađenom filu. Šlag pjenu umutite prema uputstvu sa kesice, pa i njega umješajte u fil.

Finalni postupak: Pečenu koru prelijte sa par kašika mlakog mlijeka, premažite je polovinom pripremljenog fila, preko rasporedite polovinu pripremljenih malina. Preko malina premažite ostatak fila, a zatim poređajte i preostale maline. Od gore premažite sa dva penasto umućena šlaga. Rashladite u frižideru, sjecite na parčad, pa poslužite, piše zena.blic.rs.

(Srpskainfo)

Najnovije

Najčitanije

Najviše komentara