beba

U istoriji Republike Srpske je prvi put rođeno manje od 9.000 beba, a to se desilo prošle godine.

To pokazuju podaci Zavoda za statistiku po kojma je u 2019. godini, u kojoj su institucije sistema pokrenule kampanju za povećanje nataliteta, rođeno 8.821 beba.

Koliko je ovaj podatak alarmantan govori činjenica da je u proteklih osam godina u prosjeku rađano oko 9.500 godišnje.

Prof. dr Draško Marinković, profesor Demografije na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Banjaluci, koji je imenovan za koordinatora izrade nacionalnog programa Demografske obnove Republike Srpske, upravo je govorio o tome kada je predstavljao Program.

– Dobro je što u posljednjih osam godina broj rođenih kod nas ne smanjuje. U prosjeku se rađa oko 9.500 beba. Ali, imamo problem sa iseljavanjem i sve većim brojem umrlih. Mi starimo, i to brzo. Prosječno smo stari 43 godine, a bićemo u dogledno vrijeme još stariji. Spadamo među 20 zemalja u svijetu sa najvećim prosjekom starosti stanovništva, a populaciono smo mali. Ima nas oko milion, ali ako uzmemo u obzir i migracije, sigurno i manje. Sve to zajedno utiče na poremećaje u strukturi stanovništva – objašnjava Marinković.

On je krajem prethodne godine rekao da kalkulacije pokazuju da bi za zamjenu generacije u Republici Srpskoj broj novorođenih trebalo da bude oko 16.000.

(Srpskainfo)