dji-ping

Ambasador Kine u BiH Đi Ping izjavio je da je njegova zemlja počela testiranje vakcine za virus korona i da je trenutno u prvoj fazi kliničkog ispitivanja.

– Vakcina je ubrizgana u ljudsko tijelo i trenutno smo ušli u prvu fazu kliničkog ispitivanja. Odabrali smo i određene efikasne lijekove i rješenja tretmana, te ih preporučili za kliničko liječenje – rekao je Đi za “Nezavisne novine”.

On je dodao da je, suočavajući se sa nepoznatim virusom, Kina brzo organizovala naučna istraživanja i za kratko vrijeme postigla pozitivan napredak.

O trenutnoj situaciji u Kini, Đi je rekao da je do 26. marta više od 74.000 pacijenata zaraženih virusom korona izliječeno i otpušteno iz bolnica u Kini.

– Stopa izlječivosti je premašila 90 odsto, a 8. aprila će biti ukinuta restrikcija kretanja u gradu Vuhan. Trenutno je širenje epidemije u Kini uglavnom suzbijeno, s obzirom na činjenicu da većina provincija i gradova već nekoliko dana zaredom bilježi “nulti rast” domaćih slučajeva – istakao je Đi.

On je dodao da je do sada u Kini potvrđeno više od 700 slučajeva uvezenih iz inostranstva, te da ostaje rizik pojedinačnih novopotvrđenih slučajeva i izbijanja epidemije u malom krugu.

Đi je ukazao da kineski narod izražava saosjećanje i spremnost da stane uz prijateljske narode BiH, te kao najvažnije naglasio da se ojača razmjena iskustava u prevenciji i kontroli epidemije.

(Nezavisne)