BANJA LUKA, 07. maja – Sve ambulante porodične medicine Doma zdravlja Banjaluka bi se u toku idućeg mjeseca trebale vratiti u redovan režim rada, pod uslovom da ne dođe do pogoršanja epidemiološke situacije, najavio je to gradonačelnik Draško Stanivuković.

Zbog povećanog broja zaraženih, u proteklom periodu je ova zdravstvena ustanova morala više puta da reorganizuje svoj način rada. Jedna od promjena se odnosila i na rad ambulanti porodične medicine i to na one koje se nalaze u seoskim i prigradskim dijelovima Banjaluke. Naime, u njima je smanjen broj radnih dana kako bi se osoblje preusmjerilo u kovid ili Ari ambulante.

Stanivuković je objasnio da je došlo do poboljšanja epidemiloške situacije te da se prave planovi da se rad pojedinih službi Doma zdravlja vrati u redovne tokove.

– Važno je da razmišljamo o tome da se vrati funkcionisanje ambulanti, na način kako je bilo prije posljednjeg pogoršanja epidemiloške situacije. Već sada planiramo da idućeg mjeseca vratimo redovno funkcionisanje ambulanti, kako bi naši građani imali sve usluge porodične medicine u punom kapacitetu, što ranije nije bio slučaj – rekao je Stanivuković.

Nada se da će ovaj trend smanjenja broja zaraženih virusom korona nastaviti te da će to omogućiti zdravstvenim radnicima da se odmore.

Direktor Doma zdravlja Nevena Todorović rekla je da je u Banjaluci trenutno nešto povoljnija epidemiloška situacija.

– Pritisak na Ari i Kovid ambulante je smanjen u proteklih deset dana. Mi koristimo ovo vrijeme da preusmjerimo kolege na druge radne zadatke, prije svega na vakcinaciju građana – navela je ona.

(Srpskainfo)