Mada je u posljednje vrijeme primjetan pad broja novozaraženih virusom korona u Srpskoj, čini se da je za takvu sliku ipak odgovorna statistika, a ne stvarno stanje na terenu.

Ove sedmice, svakog dana registrovano je, u prosjeku, po 360 oboljelih građana, dok se prethodne nedjelje taj broj kretao između 470 i 500 novih slučajeva.

– Što se tiče novozaraženih, jeste bio jedan pad na sedmičnom nivou u odnosu na prethodne periode, ali taj pad smo tumačili promjenama smjernica i preporuka koje su trenutno na snazi. To je prelazni period koji se sigurno održava i na tu situaciju, tako da ćemo u narednom periodu, u skladu s podacima sa terena, vidjeti kako će taj trend dalje izgledati – precizirala je epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo Jelena Đaković Dević, upitana da prokomentariše primjetan pad krivulje aktivno zaraženih građana.

Podsjetimo, da se od 6. novembra na virus korona testiraju samo osobe koje imaju srednje tešku i tešku kliničku sliku.

Direktor Instituta Branislav Zeljković potvrdio je da je BiH, nažalost, trenutno prva u regionu po smrtnosti od virusa korona. Život je od ove bolesti u protekla 24 časa u Srpskoj izgubilo 25 građana, a od početka epidemije 827 ljudi.

– Upozoravali smo da će s povećanim brojem pozitivnih statistički doći i do povećanog broja pacijenata koji će razviti tešku kliničku sliku. Svaki organizam reaguje drugačije na terapiju i na virus tako da je neizvjesno kako će koja osoba završiti kada razvije tešku kliničku sliku – istakao je on.

Iako je veliki pritisak na zdravstveni sistem, dodaje, sve osobe kojima je neophodna zdravstvena zaštita dobiće je.

(Srpskainfo)