BANJA LUKA, 16. jula – Promjena boje Vrbasa na području Bočca najvjerovatnije je posljedica prirodne pojave usljed “cvjetanja algi” .

Vodna inspekcija Grada Banjaluke da zajedno sa tehnolozima banjalučkog „Vodovoda“, od jutros uzima uzorke vode iz rijeke Vrbas na području hidroakumulacije Bočac, nakon što je primjećena promjena boje vode.

– Uzorci će biti obrađeni u internoj laboratoriji „Vodovoda“, kako bi se utvrdilo o kakvoj promjeni je riječ, mada se već sada može reći da ova dešavanja ne bi trebala imati uticaja na kvalitet vode u Vrbasu jer se najvjerovatanije radi o bezopasnoj prirodnoj pojavi, odnosno cvjetanju smeđih algi, što se na akumulaciji događa posljednjih nekoliko godina – ističu Odjeljenju za inspekcijske poslove.

Ovakva situacija desila se i u maju ove godine, kada je laboratorijskim nalazima potvrđeno da su tadašnje promjene u akumulaciji Bočac prouzrokovane „cvjetanjem algi“.

Stručnjaci kažu kako „cvjetanje algi“ nastaje zbog niskog vodostaja i naglog porasta temperature vazduha.

I u „Vodovodu“ uvjeravaju da je riječ o bezopasnoj prirodnoj pojavi, koja ne može uticati na kvalitet vode iz gradskog vodovoda.

– Bez obzira na to, Vodna inspekcija, zajedno sa „Vodovodom“, predostrožnosti radi,  pojačala je kontrolu kvaliteta vode, pogotovo kad je riječ o biološki analizama – ističu u Odjeljenju za inspekcijske poslove.

Po laboratorijskoj obradi, javnost će biti blagovremeno obaviještena o ishodu analize.

(Srpskainfo)