BANJALUKA, 18. marta – Pobjeda predsjednika Putina na izborima garancija je nastavka državnog i međunarodnog kontinuiteta.

Ubjedljiva pobjeda Vladimira Putina na predsjedničkim izborima u Rusiji garantuje kontinuitet državne politike kada je Zapad u pitanju, ali i jačanje podrške Srbima, posebno zbog predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, koji se iskristalisao kao prvorazredni prijatelj Moskve na Balkanu, rekao je politički analitičar Dragomir Anđelković.

Anđelković je istakao da Putinova pobjeda nikada nije bila neizvjesna “jer u okolnostima kada je Rusija pod pritiskom građani po pravilu homogenizuju i podržavaju vlast i nacionalne interese”.

“Ta pobjeda nije iznenađenje, ali bez obzira na to, garantuje kontinuitet državne politike. Putin je došao do toga da se odlučno suprotstavi Zapadu i neće odustati”, istakao je Anđelković.

Prema njegovim riječima, Putin će u tome istrajati sve dok ne nametne nove globalne odnose sa Kinom, koji su mnogo ravnopravniji i garantuju i malim zemljama sposobnost da zaštite svoje interese.

“Male zemlje poput Srbije i Republike Srpske nisu mogle ništa da urade samo kada je Zapad odlučio, jer nam to ne ide u prilog. Mnogo veći prostor za nas i za druge zemlje sveta je kada ima više centara moći i to se polako uspostavlja”, rekao je Anđelković.

On je uvjeren da Rusija neće mijenjati svoju politiku prema Srbima, već će, naprotiv, povećati podršku, svjestan da je u prošlosti možda i pogriješila time što ih nije podržavala i pokušavajući da napravi neku vrstu ravnoteže.

“Rusija je bila uz nas, ali sada će biti mnogo više uz nas kada su u pitanju pokušaji poraza rezolucije o Srebrenici i bilo čega drugog što je protiv Srba. To će se garantovano sprečiti”, smatra Anđelković.

On je istakao da je ovdje posebno važan faktor predsjednik Dodik, koji se, kako je naglasio, iskristalisao kao neko ko je prvorazredni prijatelj Moskve na Balkanu.

“Polaze od toga da se mnogi s njima igraju iz čistog pragmatizma, ali im je jako drago što taj pragmatizam ima komponentu iskrene podrške Rusiji, iskrene orijentacije prema Rusiji, što vide u slučaju Dodika. To je investicija za budućnost za nas, ne samo za Republiku Srpsku, nego za Srbe uopšte. U novim okolnostima Rusija će biti još više uz nas”, poručio je Anđelković.

Prema najnovijim podacima objavljenim na sajtu ruske Centralne izborne komisije, nakon 98,05 odsto prebrojanih glasova, Putin ubedljivo vodi sa 87,32 odsto osvojenih glasova.

Izvor: RTRS