antarktik

Prvi put u istoriji temperatura na Antarktiku dostigla je rekordnih 20 stepeni.

 Naučnici na antarktičkom ostrvu Sejmur izmjerili su nevjerovatnih 20,75 stepeni, što je dokaz da temperatura posljednjih godina velikom brzinom raste.

Izmjerena temperatura od više od 20 stepeni, prvi put u istoriji, izazvala je strah od klimatske nestabilnosti u najvećem skladištu leda na svijetu, piše britanski Gardijan.

Temperatura od 20,75 stepeni izmjerena je 9. februara, što je veće od prethodnog rekorda od 19,8 stepeni izmjerenog 1982. godine.

Zasad se čeka da ove rekordne temperature potvrdi i Svjetska meteorološka organizacija, a naučnici koji prikupljaju podatke o temperaturi na svaka tri dana opisali su novi rekord kao “nevjerovatan i nenormalan”.

Veliko topljenje leda na Antarktiku dovelo je do porasta nivoa mora od tri metra prije 120.000 godina.

“Vidimo ovaj trend topljenja u mnogim mjestima koje posmatramo, ali nikada nismo vidjeli ovako nešto”, rekao je Karlos Šefer koji radi za brazilsku vladu koja proučava uticaj klimatskih promjena na 23 lokacije na Antarktiku.

Prema riječima Šefera, temperatura poluostrva, Južnih Šetlandskih ostrva i arhipelaga Džejms Ros kojem pripada i ostrvo Sejmur, bila je posljednjih 20 godina promjenljiva, a nakon hlađenja u prvoj deceniji 21. vijeka, naglo je počela da se zagrijava.

I dok su temperature u istočnom i centralnom Antarktiku relativno stabilne, raste zabrinutost na zapadu kontinenta, gdje zagrivanje okeana utiče na topljenje glečera.

To je do sada dovelo do porasta nivoa mora, ali bi moglo da se promijeni.

(Nezavisne)