BANJA LUKA, 28. juna  – Povodom pogoršane epidemiološke situacije u RS izazvane novim korona virusom, zaposleni radnici Univerzitetskog kliničkog centra RS upućuju apel stanovništvu Srpske da se strogo pridržavaju mjera koje je propisao Republički štab za vanredne situacije kako ne bi došlo do preopterećenja zdravstvenog sistema pacijentima koji su inficirani ovim virusom.

“Situacija sa brojem zaraženih novim korona virusom je veoma zabrinjavajuća pošto imamo veliki rast pacijenata pozitivnih na novi korona virus, ali i pacijenata sa težom kliničkom slikom, koji su priključeni na respiratore. Trenutno je na respiratore priključeno devet pacijenata, a posebno zabrinjava činjenica  da se radi o sve više mlađih osoba koji se moraju priključiti na respiratore”, navedeno je u saopštenju UKC RS.

Kako se dodaje, primjetan je povećan broj hospitalizovanih pacijenata sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom.

“Pozivamo građane Srpske da nose zaštitne maske posebno u zatvorenim prostorijama, ali i otvorenim prostorima, da vrše redovnu dezinfekciju te da smanje socijalne kontakte, kako ne bi došlo do ponovnog opterećenja zdravstvenog sistema i priliva velikog broja inficiranih”, zaključeno je u saopštenju UKC RS.

(Nezavisne)