kastel 1

BANJA LUKA, 02. novembra – Stručnjaci i studenti privode kraju „Školu arheologije“ na Kastelu, u okviru koje su na tvrđavi pronašli tri skeletna ostatka, najvjerovatnije iz srednjeg vijeka.

Arheolozi su ostatke otkrili tokom čišćenja lokaliteta Dvorišta dva, na kojem se nalaze dvije građevine iz različitih perioda koje se prepliću.

– Krenuli smo sa raščišćavanjem kako bismo dobili konture građevine, ali ubrzo smo identifikovali grob i očisitili, za sada, jedan skelet kojem nedostaje gornji dio – lobanja i vrat, a u pitanju je starija individua. Ostaje nam još jedan skelet koji ćemo očistiti na proljeće, dok smo u drugom dijelu zgrade identifikovali dijelove skeleta, koji su rasuti i uništeni prilikom stalnog korišćenja lokaliteta – pojasnila je za Srpskainfo arheolog Muzeja RS Ivana Pandžić.

Kako precizira, skelet treba ići na dalju obradu u inostranstvo kako bi se utvrdio najpribližniji period iz kojeg potiče.

Sva ova otkrića, naglašava ona, ukazala su na potrebu sistemskog planiranja daljih radova, nakon završetka čišćenja ovih prostorija.

– Planiramo zajedno sa Zavodom za zaštitu kulturno – istorijskog i prirodnog nasljeđa, kao i sa Gradom i eventualno Turističkom organizacijom da sjednemo i vidmo koji su nam ciljevi i u kojem pravcu da idemo. Samim iskopavanjem, na neki način nepotrebno izlažemo određene dijelove jer ako se neće voditi briga o njima oni će samo dalje propadati, tako da je bolje da ostanu pod zemljom – zaključuje Pandžićeva.

kastel 2 kastel 3 kastel 4 kastel 5 kastel 6

(Srpskainfo)