BANJA LUKA, 19. juna – Postavka fotografija stare Banjaluke, rađene crno-bijelom tehnikom na iverici, završila je juče u kontejneru predviđenom za odlaganje krupnog otpada ispred Narodne i univerzitetske biblioteke (NUB) RS.

Naime, slike su pripadale Biblioteci koja ih je ocijenila kao predmete bez vrijednosti, te ih bacila u kontejner.

“Radi se o slikama stare Banjaluke koje su rađene na iverici. One se ne vode u popisu sitnog inventara ove biblioteke i mi ih ne možemo iskoristiti ni u koje svrhe. Sada se rade nove metode izrade te vrste slika kao što je, na primjer, foreks i neki drugi materijali”, rekla je Ljilja Petrović-Zečić, direktor Narodne i univerzitetske biblioteke RS, objavile su Nezavisne novine.

Ona je dodala da su te slike dosta oštećene i da su im ćoškovi iskrzani. “Nama je prosto potrebno da očistimo svoj prostor jer nemamo dovoljno mjesta za smještanje knjižne građe. Takođe, ima i još dosta krupnog otpada koji smo izbacili. Na kraju nikome nije bilo zabranjeno da ih uzme”, rekla je Petrović-Zečićeva.

Na pitanje zašto nisu obavijestili javnost o svojoj namjeri, da građani imaju priliku da dođu i uzmu slike koje bi krasile njihove domove, kaže da te slike niko nije htio da uzme.

“Mi imamo pravo da raspolažemo stvarima iz naše biblioteke. Isto tako kad čovjek čisti svoju kuću on ne raspisuje neki poziv šta će ko da uzme. Te slike su bile izložene dolje kod nas u podrumu i niko nije htio da ih uzme jer su iskrzane, nisu imale nikakvu vrijednost ni estetsku, ni materijalnu i takvih slika se stvarno može naći mnogo”, rekla je Petrović-Zečićeva.

Banjalučanka Žana P, koja se našla tu u trenutku kada su radnici bacali fotografije, kaže kako je nije spriječilo to što se nalaze u kontejneru da uzme dvije i ponese kući.

“Nisam mogla vjerovati svojim očima, stvarno sam se šokirala kad sam vidjela da bacaju onako lijepe fotografije. Po meni je to veliko nepoštovanje. Mogli su reći da građani dođu i svako sebi uzme po jednu, ili bar iznijeti ih ispred zgrade, a ne bacati u kontejner”, kaže Žana P.

Jedan drugi Banjalučanin je imao još bolju ideju… On je rekao da su mogli organizovati aukciju i prihod od prodaje slika dati u humanitarne svrhe za stradale u poplavama.

Poslije negodovanja ljudi koji su se skupili ispred ove biblioteke i oko kontejnera, izašli su radnici i ostatak slika koje okupljeni do tada nisu uzeli, pokupili i vratili u Biblioteku.

 

Foto: A. Čavić