rampa

​BANJA LUKA, 28. januara – Nepoznata ženska osoba, u petak 24.1.2020., u popodnevnim časovima na pružnom prelazu Vrbanja, prošla je kroz rampu kojaje krenula da se spušta i tako je uništila, saopštile su Željeznice RS uz dostavljanje video snimka.

 “Nepoštujući svjetlosnu i drumsku signalizaciju ženska osoba je ugrozila ličnu bezbjednost, bezbjednost odvijanja drumskog i željezničkog saobraćaja, te načinila materijalnu štetu Željeznicama Republike Srpske”, navedeno je u saopštenju.

Na snimku je vidljivo da se i pored svjetlosnog upozorenja žena nije zaustavila, te da je to učinila kada se rampa počela puštati, ali je već bilo kasno da se vrati pa je rampa zapela na njen automobil. Zatim je pokušala vozilo pomjeriti naprijed ali rampa nije ‘spadala’, pa je na kraju izašla iz automobila i sama je rukama skinula sa auta i zatim je otvorila iako voz još uvijek nije prošao.

“Polubranik na putnom prelazu Vrbanja spustio se na neprikladno zaustavljen putnički automobil, i tom prilikom je napukao prerezivi uložak polubranika. Brzom intervencijom zaposlenih u Sekcijama STD,ETP,ZOP i VV izvršena je zamjena prerezivog umetka, te je putni prelaz doveden u ispravno stanje za nesmetan i redovan rad”, navode iz Željeznica.

Ovaj postupak osudili su iz Željeznica RS, te napominju da je ovakvo ponašanje najčešći uzrok nezgoda na putnim prelazima.

Podsjećaju i da je broj vozača koji se neodgovorno ponašaju u drumskom saobraćaju manji od kada prelaze preko pruge prate i nadzorne kamere, ali da je ugrožavanje lične i opšte bezbjednosti kao i uzrokovanje materijalne štete i dalje je prisutno.

“Neodgovorno i bahato ponašanje na putnim prelazima svakako je za osudu, ali je vandalizam u različitim oblicima teško spriječiti ukoliko ne postoji svijest o opasnostima i posljedicama takvog ponašanja i opšta kultura bilo kog pojedinca u saobraćaju”, napominju iz Željeznica, te ističu da je neophodno iznova upozoravati na obavezu poštovanja saobraćajnih propisa i apelovati na odgovorno ponašanje učesnika u drumskom saobraćaju, jer će se samo na taj način smanjiti broj nezgoda na putnim prelazima, ali i udesa koji mogu imati tragične posledice.

(Nezavisne)