trg-Bana-Milosavljevica

BANJA LUKA, 12. februara – Izgled spomen obilježja koji će biti posvećeni oslobođenju Banjaluke od okupacije 1918. te palim borcima iz posljednjeg rata, trebao bi biti poznat u toku ove godine dok se njihova gradnja ostavlja za neki naredni period, za sada bez planiranih rokova.

O potrebi gradnje ova dva spomenika koji bi govorili o događajima koji su u novijoj, ali i daljoj istoriji obilježili živote građana Banjaluke i RS već neko vrijeme se priča. Za sada su poznate lokacije na kojima bi oni trebali biti, a u toku su i pripreme za konkurse na osnovu kojih se trebaju dobiti idejna rješenja za njihov izgled.

Gradonačelnik Igor Radojičić je objasnio da se sada ide u izmjenu regulacionog plana dijela centralnog područja kako bi se ucrtala idejna riješenja koja su dobijena na međunarodnom konkursu za uže gradsko jezgro. Tu su uključene i lokacije za ova dva spomenika.

– Po tom planu je definisana lokacija za spomen obilježje za Prvi svjetski rat i to otprilike na današnjem parkingu na staroj autobuskoj stanici, koji treba da doživi popriličnu transformaciju. Taj prostor, koji se nalazi iza Muzeja savremene umetnosti RS, treba biti pješačka zona, a saobraćaj se treba preusmjeriti na ulicu Nikole Tesle, koja se proširuje – kazao je Radojičić.

Dodao je da nakon izmjene regulacionog plana ide i priprema konkursa za izbor idejnog rješenja za ovo spomen obilježije.

– Taj konkurs će voditi Grad i imamo pripremljena sredstva za njegovu relizaciju. Očekujem da ćemo na proljeće ili ljeto najkasnije objaviti taj konkurs – naveo je on.

Za centralno spomen obilježije palim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata određena je lokacija u blizini Palate predsjednika Republike i Akademije nauka.

Na tom prostoru se već nalazi statua bana Milosavljevića, koja će, prema riječima gradonačelnika Radojičića, morati biti pomjerena sa sadašnje lokacije.

– Statua bana Milosavljevića će se pomjerati iz sadašnjeg položaja nešto više prema uglu samog parka, ka „parkiću“, ali ostaće unutar iste zone – naveo je Radojičić.

Za razliku od prethodnog, ovaj spomenik Grad treba da realizuje u saradnji s resornim ministarstvom.

– Ovo spomen obilježje je planirano kao centralno. U dogovoru s ministarstvom trebamo formirati tim koji bi pripremio smjernice za idejni projekat. I Grad i ministarstvo su za realizaciju konkursa za izbor idejnog rješenja za ovaj spomenik pripremili određena sredstva i očekujem da on bude objavljen krajem ljeta ili početkom jeseni – naveo je Radojičić.

Iako je u planu da se ove godine dobiju idejna rješenja za oba spomen obilježja Radojičić nije mogao precizirati kada bi njihova gradnja mogla početi.

– Gradnja tih spomenika će zavisiti od mnogo faktora, od toga koliko su komplikovana ta idejna rješenja, koliko bi koštala njhova realizacija i slično – naveo je Radojičić.

Radna grupa nadzire radove

Na zasjedanju Skupštine grada naći će se izmjena dijela regulacionog plana centralne gradske zone, kako bi bila „ucrtana“ pobjednička rješenja sa međunarodnog konkursa za novi izgled gradskog jezgra.  Kako bi bili sigurni da će se poštovati rezultati ovog konkursa najavljeno je i formiranje radne grupe koja bi trebala nadzirati radove koji se budu odvijali na tom prostoru.

Gradski arhitekta Ivan Rašković je u više prilika rekao da Grad neće ništa nametati investitorima, ali da se moraju pratiti ideje koje su odobrane na konkursu.

– Projekti koji budu rađeni na tom prostoru će biti davani na uvid radnoj grupi i oni će davati mišljenja. Ona se neće odnositi na kvadraturu i namjene objekata i neće ta radna grupa crtati investitorima šta njihov arhitekta tu treba da uradi, već će eventiualano dati primjedbe koje će investitor morati uvažiti. Ta mišljenja će se odnositi na fasade i na likovni izraz tih objekata, koji trebaju biti u duhu vremena i planova Grada, ali i da održe jedan visoki estetski i likovni nivo – precizirao je Rašković.

 (Banjaluka.net)