BANJALUKA, 17. februara – Nakon što se u Banjaluci u subotu, u ponoć prolomio signal za vazdušnu opasnost, građani Banjaluke su “kao opareni” skakali iz svojih kreveta, ne znajući ni šta ih je snašlo, ni kuda da bježe.

Signal je najjači bio u banjalučkom naselju Obilićevo, čiji mještani tvrde da se, kad se sjete “jezivog zvuka”, i sada naježe!

Naime, s obzirom na to da su mnogi od njih u to doba noći već bili u dubokom snu, nimalo ne čudi što su se, probuđeni gromoglasnom sirenom za uzbunu, onako bunovni zaledili od straha da će uskoro uslijediti detonacije!

“Pošto sam preživio ratna dešavanja veoma dobro mi je poznata uzbuna za vazdušnu opasnost, koja je početkom devedesetih veoma često prethodila razarajućim granatiranjima! Još ne znamo šta je bila svrha ovog uzbunjivanja građana, odnosno da li se neko s nama grubo našalio ili se u nekom “obavještajnom” sistemu nešto popetljalo. U svakom slučaju, dobro smo se isprepadali, u prvi mah grčevito razmišljajući gdje da bježimo. Tih tridesetak sekundi, meni su bili kao sati. Kad sam pogledao kroz prozor, u cijelom kvartu su bila popaljena svjetla, a ljudi na prozorima, balkonima i terasama. Neki su se toliko izbezumili da su u pidžama izletjeli na ulicu”, kaže Marko N. iz naselja Obilićevo.

Oni koji su u subotu, u ponoć bili budni, kažu da su, prije zvuka za vazdušnu opasnost kao sa nekog razglasa čuli obavještenje da će se oglasiti signal za uzbunu.

“To je otprilike, glasilo ovako: “Poštovani građani, vršimo redovnu probu uređaja za emitovanje signala u slučaju opasnosti. Tačno u ponoć, 30 sekundi emitovaćemo signal za vazdušnu opasnost”.

Onda je uslijedio taj signal, koji je mnoge Banjalučane istjerao iz kreveta. Oni koji nisu čuli pomenuto upozorenje, zvali su Centar za osmatranje i obavještenje Banjaluka, gdje nisu znali šta se dešava – ističe jedan mještanin Obilićeva, prenijela je ATV..

U ovom centru ni juče nisu bili raspoloženi da objasne kako je preksinoć došlo do oglašavanja signala za uzbunu, ali su potvrdili da im se preksinoć obratilo nekoliko mještana Obilićeva.

“Naime na sistemu za uzbunjivanje došlo je do greške, o čemu smo obavijestili firmu koja ga održava. Za druge informacije obratite se banjalučkoj Civilnoj zaštiti”, saopšteno nam je u kratkom telefonskom razgovoru.

U gradskom odsjeku za Civilnu zaštitu objašnjavaju da je do pometnje došlo zbog aktiviranja sirene Hidroelektrane (HE) “Bočac”, koja je u fazi montiranja na Osnovnoj školi “Dositej Obradović” u Obilićevu.

“Riječ je o tehničkoj grešci, što se dešava kad se sirene za oglašavanje opasnosti postavljaju. Ova će služiti za obavještenje stanovništva nizvodno od pomenute HE, u slučaju eventualnih kvarova. Sirena je vjerovatno bila programirana da se oglasi u podne, ali je, greškom, do toga došlo u ponoć. S druge strane, termin “vazdušna opasnost” više ne postoji, ali je nekadašnji zvuk za ovu opasnost sličan onom koji su građani čuli preksinoć, kaže šef ovog odjeljenja Željko Katić.