BANJALUKA, 27. decembra – Putnici koji su u protekla dva dana htjeli da kupe mjesečne karte za januar za gradski prevoz u Banjaluci, nisu to mogli učiniti, jer prevoznici nisu još počeli s prodajom karata, a i putnici ne znaju na kojim linijama po novom rasporedu voze koje kompanije.

Iako po Pravilniku o obavljanju javnog gradskog prevoza stoji da karte izdaju 25. u tekućem do 5. u narednom mjesecu, Banjalučani su uzaludno stajali juče ispred kioska “Autoprevoza” u centru grada. Prema riječima prodavca u kiosku “Autoprevoza”, koji je htio da ostane anoniman, karte su trebalo da počnu prodavati u srijedu, ali još nisu. On je naveo da su  ovoj kompaniji oduzete linije jedan Nova bolnica – Ortopedija – Mađir, 13B Novo groblje – Centar – Poslovna škola, kao i veći dio linije 13C Centar – Tunjice – Zalužani.

Linija broj jedan pripala je “Pavlović toursu”, broj 13B “Aldemo toursu”, a dio linije (13C) “Rale toursu”. Prodavač je naveo da mjesečne karte koje građani uzmu za linije “Autoprevoza” ne važe kod novih prevoznika.

Kako su nam rekli iz preduzeća koja obavljaju prevoz, karte ne prodaju, jer sa nadležnima iz Gradske uprave nisu potpisali ugovore o novim linijama, koje treba da stupe na snagu od 1. januara.

Građani, korisnici prevoza, su nezadovoljni sa ovakvim postupanjem prema njima i što ne mogu da produže svoje mjesečne karte na vrijeme.

“Ne znamo kada da dođemo i uzmemo svoje karte. Samo govore: ‘Biće i svaki dan, dođi sutra’. Bojimo se da uopšte ne uzmemo mjesečne karte, jer je prevelika neizvjesnost. Ne znamo ni na kojim linijama saobraćaju”, rekao je Hajrudin K., koga smo zatekli ispred kisoka za prodaju karata, objavile su Nezavisne novine.

Iz Odjeljenja za stambene i komunalne poslove i poslove saobraćaja Gradske uprave juče su rekli da je proces u vezi s izborom prevoznika za obavljanje javnog gradskog prevoza u gradu završen, a da kroz nekoliko dana očekuju potpisivanje ugovora sa novoizabranim prevoznicima i zbog toga nije mogla početi normalna prodaja mjesečnih karata.

“Žalbeni rok je prošao, imali smo jednu primjedbu iz preduzeća ‘Ostić prevoz’, koja je razmotrena, odgovor je upućen i stekli su se svi uslovi za potpisivanje ugovora”, kazao je Zoran Novaković, načelnik Odjeljenja.

On nije htio reći koji su prevoznici dobili koje grupe linija i dodao kako će to biti poznato tek kada se postupak u konačnosti završi.

 Ono što je sigurno jeste da su u prodaji mjesečne karte za sve prigradske linije

“Jedino je ‘Autoprevoz’ dobio prvu grupu linija, a zbog čega su najavili tužbu, ali ta tužba nije došla do nas”, rekao je juče Novaković dodajući da će novi ugovor biti potpisani na sedam godina, što će prevoznicima koji su dobili linije dati vrijeme i sigurnost da podignu kredite i sredstva ulože u vozni park.

Dejan Mijić, izvršni direktor “Autoprevoza” Banjaluka, rekao je juče kratko da su planirali da se žale na odluku Gradske uprave, ali su ipak odustali od te namjere.

“Još ne prodajemo karte i ne znamo kada ćemo. Građani stalno dolaze i pitaju kada ćemo početi, ali im mi stvarno u tome ne možemo pomoći”, rekli su zaposleni u preduzećima “Žak toursa”, “Bočac toursa”, “Pavlović toursa” i “Central”.

Ono što je sigurno jeste da su u prodaji mjesečne karte za sve prigradske linije.

“Na linijama gradskog prevoza došlo je do izmjena. Do sada smo imali liniju broj šest, ali ta linija nam je ukinuta te smo sada dobili liniju broj osam. Takođe smo dobili prigradsku linjiju Banjaluka – Donja Piskavica i Banjaluka – Goleši, koja bi uskoro trebala da krene s radom”, kazali su iz “Žak toursa”.