BANJA LUKA, 21. jula – Domišljati prevaranti koriste sve načine, uzdajući se u naivnost ljudi, da na brzinu zarade novac. Posljednjih dana na njihovoj „meti“ su Banjalučani koji preko internet stranica prodaju određene artikle i robu.

Zbog toga se oglasila i banjalučka policija, koja upozorava da se u posljednje vrijeme građanima, koji prodaju preko interneta, preko Vibera ili Vocapa javljaju nepoznate osobe, predstavljajući se kao potencijalni kupci, a koji su, u stvari, prevaranti. Te nepoznate osobe, pod krinkom kupaca, onima koji su nešto ponudili na prodaju pošalju link tvrdeći da su robu uplatili. Kada se klikne na taj link, on vodi do nepoznate internet stranice gdje se traži upisivanje podataka sa bankovne kartice, odnosno broj kartice, njen rok važenja i CVC kod.

– Kada se domognu ovih podataka, nepoznate osobe plaćaju robu i usluge putem interneta, i to sa računa oštećenog. Građane upozoravamo da ne daju podatke sa kartice, kao ni svoje lične podatke, a da je za prijem uplate od kupca dovoljno da ustupe podatke o broju svog žiro računa ili IBAN – poručili su iz Policijske uprave Banjaluka.

Iskustva onih koji su mogli da budu žrtve prevaranata preko interneta govore da se radi o veoma dobro uhodanoj šemi. Jedan Banjalučanin prije nekog vremena nam je ispričao svoje iskustvo.

– Stavio sam da prodajem jedan artikl i ubrzo mi se javila osoba. Malo mi je bilo čudno što je prvi kontakt bio preko Vocapa i sa veoma čudnog broja, ali sam pokušao dogovoriti s njima da im prodam artikl. Ta osoba je rekla da kupovinu želi da obavi putem Safe Deala. Ranije sam nešto kupovao i prodavao preko pomenutog sajta, ali nikada nisam čuo za taj način transfera. U poruci su mi rekli da će mi uplatiti novac na račun, a da će zatim kurir doći na moju adresu da preuzme robu – ispričao je svoje iskustvo sagovornik Srpskainfo.

Ubrzo poslije toga dobio još jednu poruku sa istog broja u kojoj je pisalo da je novac uplaćen, te da samo treba njegova potvrda i link sajta gdje sve treba potvrditi.

– Kada sam kliknuo na link koji su poslali otvorila se nova stranica, gdje su tražili da unesem svoj broj računa, ime banke i slične podatke. Znao sam da nešto nije u redu. Na sreću, nisam nasjeo na ovu prevaru – rekao je ovaj Banjalučanin.

(Srpsakinfo)