BANJALUKA, 17. februara – Članovi Planinarsko-alpinističkog kluba “Samit” iz Banjaluke Miroslav Trivić i Miroslav Bundalo uspješno su osvojili Akonkagvu – najviši vrh Južne Amerike, koji se nalazi na 6.962 metra nadmorske visine.

Ekspedicija je izvedena od 3. do 13. februara, a vrh je osvojen za rekordnih osam dana.

Banjalučki alpinisti na put su krenuli 27. januara.

“Dozvolu smo dobili na 20 dana, od 3. do 23. februara, ali smo zbog vremenske prognoze morali da ubrzamo uspon, tako da smo preskočili nekoliko aklimatizacija”, rekao je Bundalo i dodao da su se, i pored preskočenih aklimatizacija, njihova tijela dobro prilagodila visini, objavila je SRNA.

On je pojasnio da je u trenutku kada su započeli penjanje, na vrhu vjetar duvao brzinom od preko 100 kilometara na sat, tako da se tih dana nije niko ni penjao.

“Prognoza je govorila da će samo 11. i 12. februar biti sa vjetrovima od 30 do 40 kilometara na sat i temperaturom oko minus 20 stepeni Celzijusovih, što je bilo prihvatljivo za uspon”, rekao je Bundalo.

Bundalo je posebnu zahvalnost uputio sponzorima Gradu Banjaluci, Ministarstvu porodice, omladine i sporta Republike Srpske, Ministarstvu trgovine i turizma Srpske i “Banjalučkoj pivari”, bez kojih, kako kaže, ova ekspedicija ne bi bila izvedena.

Pohod na najviši vrh Južne Amerike je dio projekta “Sedam vrhova”, koji podrazumijeva osvajanje najviših vrhova na sedam kontinenata.

Članovi Planinarsko-alpinističkog kluba “Samit” iz Banjaluke već su osvojili najviši vrh Evrope Elbrus i Afrike Kilimandžaro.