BANJALUKA, 5. februara – Mještani banjalučkih naselja Starčevica i Lazarevo I imaju problema u posljednje vrijeme s pacovima, koji im otežavaju svakodnevni život, te strahuju da je u pitanju najezda ovih glodara.

Rozalija B. iz naselja Starčevica rekla je da je viđala mrtve pacove ispred zgrade, ali i pacove u podrumu.

“Jedno jutro sam krenula na posao i ugledala pacove kako se šetaju oko zgrade. Bilo ih je nekolicina i zaista sam se uplašila. Ne znam otkud ih toliko, pogotovo u ovo doba godine, kada je hladno i temperature su vrlo niske”, kazala je ona.

Takođe je navela da ovo nije prvi put da se pacovi pojavljuju u ovom naselju, a slično su potvrdili i neki mještani Lazareva, koji su pacove vidjeli i oko autobuskih stajališta.

“Bilo ih je ranijih godina, ali u manjem broju. Sada se mogu vidjeti kako na brdu, tako i u nižem dijelu naselja. Nadam se da će nadeležni preduzeti odgovarajuće mjere”, kazala je ova mještanka Starčevice.

Milorad Arlov, predsjednik zajednice etažnih vlasnika u ovom naselju, istakao je da je primijetio pacove oko stambenih zgrada.

“Primjetio sam ih i mislim da je to zbog klimatskih promjena. U našoj zgradi ih konkretno nema, a u podrum smo postavili otrov za pacove”, naglasio je Arlov.

Vladimir Šušnjar, direktor kompanije “Eko-bel”, koja je zadužena za deratizaciju u Banjaluci, kazao je da se pacovi pojavljuju usljed naglih klimatskih promjena u atmosferi.

Iz poljoprivrednih apoteka preporučuju građanima da koriste ljepilo i mišolovke

“Veći broj pacova nismo zabilježili, ali je sigurno da se oni pojavljaju usljed naglih vremenskih promjena. Dobru saradnju imamo sa stambenim i poslovnim objektima, ali nikada se ne zna gdje se ovi glodari mogu pojaviti. Nije sporno da ih ima, jer na svakog stanovnika Zemlje imamo po jednog pacova”, istakao je Šušnjar.

On ne smatra da najezda pacova prijeti Banjaluci, jer se u posljednjih 20 godina redovno vrši sistematska deratizacija, objavile su Nezavisne novine.

“Sistematska deratizacija u Banjaluci se radi dva puta godišnje, ali mislim da je treba više puta raditi kada je u pitanju zajednica etažnih vlasnika. Pogotovo je treba izvršavati u većim naseljima kao što su Starčevica, Lazarevo, Centar i ostala naselja”, naglasio  je Šušnjar.

Proljećna deratizacija stambenih i poslovnih objekata u Banjaluci počeće 1. aprila, a Slobodan Gavranović, gradonačelnik Banjaluke, rekao je da će se upoznati s ovom problematikom.

“Definitivno ću tražiti od svojih saradnika da me upute u ovu problematiku. S kompanijom ‘Eko-bel’ imali smo dobru saradnju, koju ćemo nastaviti i u budućnosti. Imamo programe koji su redovni u sklopu održavanja deratizacije u gradu”, kazao je Gavranović.

Privatni angažman

Problema s pacovima imaju i još neki gradovi u RS, pa su tako iz kompanije “Eko-zaštita”, koja je bila zadužena za deratizaciju u Bijeljini, rekli su da se povećao broj glodara od kada im je raskinut ugovor.

“Brojnost glodara je ogromna. Situacija je alarmantna u Bijeljini i moramo raditi deratizaciju svakih sedam dana na objektima na kojima smo privatno angažovani”, ustvrdili su u “Eko-zaštiti”.