BANJALUKA, 13. januara – Nikola Solomun, student Mašinskog fakulteta, prvak je BiH u “downhill” vožnji bicikla – disciplini izuzetno ekstremnog spusta niz brdo, a zapažene rezultate ostvario je i na svjetskim i regionalnim takmičenjima.

Iako se već nekoliko godina bavi ovim ekstremnim sportom, posljednje dvije godine je profesionalni vozač.

“Gledajući ekstremne bicikliste, pokušao sam napraviti jedan takav spust. Iako nisam imao odgovarajući bicikl, već poslije prvog spusta dopalo mi se i nastavio sam da se upoznajem sa ovim sportom”, ispričao je Solomun.

Prema njegovim riječima, “downhill” je tehnički najzahtjevnija disciplina vožnje bicikla za koju je potrebna velika fizička i mentalna priprema.

Ipak, priznaje da je za ovaj sport potrebno i malo talenta i hrabrosti.

Najveći adrenalin je, kaže, na startu, prije polaska, kada se nikako ne smije razmišljati o padovima, koji se najviše dešavaju ako se takmičar premišlja.

Za ovaj sport je jako bitno da se staza prođe pješke i upozna teren. Zbog toga takmičari nekoliko dana prije trke dolaze na stazu vježbati spustove, objavile su Nezavisne novine.

“Downhill” skokovi mogu biti 15-20 metara u daljinu i pet metara u visinu, zbog čega su neophodni specijalni bicikl i oprema, koja se sastoji od kacige, štitnika za koljena i potkoljenice, vrat, ramena i leđa.

Ovaj prvak u “downhillu” ističe da se radi o izuzetno skupom sportu, za koji je potreban namjenski napravljen bicikl, za koji se dijelovi nabavljaju u inostranstvu.

Imao je, kaže, i nekoliko lomova, ali se srećom brzo oporavljao.

Najveća podrška su mu roditelji, koji su na početku strahovali da se ne povrijedi, ali su vremenom prihvatili njegovu ljubav prema adrenalinu.

Hiljade kilometara godišnje

Nikola napravi hiljade kilometara godišnje, bilo vozeći bicikl, bilo tokom treninga snage, hodanja po špagi i drugog.

“Za tri do četiri minute, koliko traje spust, potreban je maksimum fizičke i mentalne snage”, rekao je on.