BANJALUKA, o4. januara – Goran Mišić iz Banjaluke teško je pretučen tokom novogodišnje noći u klubu “Tamaris”, a za nanošenje povreda optužio je pripadnike Specijalne policije MUP-a RS, koji su, kako tvrdi, bili zaposleni kao obezbjeđenje u lokalu.

Mišiću su nakon ljekarskog pregleda konstatovani podlivi i kontuzije po cijelom tijelu, te napuknuće pršljena. Pretučeni mladić i njegova porodica najavili su tužbu protiv pripadnika MUP-a RS.

“Bio sam na spratu kluba i u jednom trenutku sam se popeo na ogradu na stepenicama i zaplesao. Ubrzo mi je prišao radnik obezbjeđenja i rekao da siđem sa ograde. Krenuo sam dolje i tada me taj isti zgrabio za vrat i oborio na zemlju. Nisam se ni okrenuo, a već su oko mene bila četvorica iz obezbjeđenja koji su me tukli šakama i nogama. Pokušao sam ustati i odbraniti se, ali nisam uspio. Uhvatili su me za ruke i iznijeli napolje, gdje su me nastavili tući, a zatim ostavili”, ispričao je Mišić, dodavši kako je u nekoliko navrata gubio svijest, objavile su Nezavisne novine.

Ističe da je među ljudima koji su ga tukli prepoznao više njih koji su aktivni pripadnici Specijalne policije MUP-a RS.

Nakon batinanja pozvao je brata, a ubrzo je ispred “Tamarisa” stigla i policija. Tada je, kaže, uslijedio novi šok jer su policajci nakon kraćeg razgovora sa “kolegama” iz obezbjeđenja nestali.

Mišići su zatim otišli i u zgradu CJB Banjaluka kako bi prijavili slučaj i dokumentovali ga nalazima o zadobijenim povredama, ali su im dežurni odgovorili da nema potrebe za tim.

“Znam da su morali da naprave neki zapisnik, da uzmu izjavu od oštećenog, ali ništa od toga nisu uradili. Poznato mi je i ko je bio u policijskoj patroli ispred lokala ‘Tamaris’, tako da je sve lako provjeriti”, izjavio je Miroslav Mišić, brat pretučenog mladića.

U CJB Banjaluka su naveli da je slučaj “komplikovan” i da sprovode istragu kako bi bile utvrđene sve okolnosti.

Nenad Arsenić, koji je u novogodišnjoj noći takođe radio na poslovima obezbjeđenja u “Tamarisu”, ali ga nije angažovao organizator proslave, već vlasnik kluba, potvrdio je priču da su Mišića pretukli specijalci MUP-a RS.

Arsenić je istakao da će, ako bude bilo potrebe, svjedočiti i pred sudom.

“Katastrofa je šta su uradili tom momku. Najviše ga je tukao taj Goran Paraš iz specijale, ali bilo je tu i ostalih. Govorio sam im da je mladić u pratnji samo jednog druga i da nema potrebe da se primjenjuje tolika sila, ali nisu me poslušali. Odgovorili su da znaju kako se radi posao, da su oni sila. Tukli su momka i unutra i ispred lokala. Kako bi se sve zataškalo i kako se ne bi išlo dalje sa istragom, svu krivicu je preuzeo jedan radnik obezbjeđenja koji nije imao veze sa tučom”, izjavio je Arsenić, dodavši da Mišić nije jedini koji je u novogodišnjoj noći pretučen u “Tamarisu”.

Siniša Gligorić, organizator dočeka Nove godine u klubu “Tamaris”, kratko je odgovorio da je kao radnike obezbjeđenja angažovao pripadnike “Sektor sekjuritija”, te da “zbog gužve nije ni vidio tuču u lokalu”.

Međutim, u “Sektor sekjuritiju” odgovaraju da su u “Tamarisu” imali samo dvoje radnika, koji su stajali na ulazu u diskoteku.

“Radnik i radnica ‘Sektora’ su bili na ulazu u ‘Tamaris’ i nismo imali veze sa obezbjeđenjem unutar lokala”, objasnio je Siniša Džida, direktor Poslovnice “Sektor sekjuritija” u Banjaluci.

Šoja: Sankcije ako bude utvrđena odgovornost

Mirna Šoja, portparol MUP-a RS, izjavila je da se sprovodi postupak u cilju utvrđivanja odgovornosti, odnosno da li su pripadnici Specijalne jedinice MUP-a RS radili kao obezbjeđenje i učestvovali u tuči u “Tamarisu”.

“Ministar Radislav Jovičić je krajem prošle godine na proširenom kolegijumu MUP-a rukovodiocima jasno rekao da se pooštre kontrole i da budu sankcionisani oni pripadnici MUP-a RS koji rade na poslovima obezbjeđenja u noćnim klubovima”, navela je Šoja.