BANJALUČANIN NA ČELU UDRUŽENJA SRPSKIH STUDENATA U ŠVAJCARSKOJ: Trudimo se da promovišemo srpsku kulturnu baštinu i običaje

 

Udruženje srpskih studenata u Švajcarskoj proslavilo je sinoć u Svetotrojičinom hramu u Cirihu krsnu slavu ovog udruženja Svetog Fotija Carigradskog. Proslavi su, uz članove ovog udruženja, prisustvovali ambasador BiH u Švajcarskoj Anđelko Grahovac, generalni konzul Srbije u Švajcarskoj Zoran Jeremić i predstavnica humanitarne organizacije „28. jun“ Saveta Tomović.

IMG_20190210_131344_330

Predsjednik Udruženja srpskih studenata u Švajcarskoj, Banjalučanin Dejan Malčić rekao je da je velika čast ugostiti ambasadora i konzula, koji su prepoznali važnost i značaj djelovanja ovog udruženja.

 

„Udruženje srpskih studenata u Švajcarskoj osnovano je 2015. godine i okuplja 60 srpskih studenata, koji su rodom sa područja Republike Srpske, Srbije, Crne Gore i Hrvatske. Naša vizija je povezivanje studenata srpskog porijekla širom Švajcarske, te promocija i održavanje imidža švajcarskih građana srpskog porijekla. Zbog toga se trudimo da u toku godine organizujemo veliki broj aktivnosti kojima promovišemo srpsku kulturu i običaje, kako bismo našim kolegama koji nisu sa ovih područja pokazali sva bogatstva naše baštine. Kako su članovi udruženja iz različitih krajeva, planiramo da u narednom periodu organizujemo studijske posjete u zavičaju, na koje ćemo pozvati i kolege sa naših fakulteta. Na ovaj način želimo da, uz druženje i zabavu, ali i učenje, pomognemo tome da se glas o ljepoti naše zemlje i gostoprimstvu našeg naroda proširi“, rekao je on.

IMG_20190210_131347_506

Malčić je najavio da će Udruženje srpskih studenata u Švajcarskoj u saradnji sa Ambasadom Srbije u Švajcarskoj, u krugu Švajcarskog tehničkog univerziteta u Cirihu postaviti bistu Mileve Marić, a prisustvo ovom događaju najavilo je i rukovodstvo univerziteta.