BANJALUKA, 13. decembra – Banjalučaninu M. Š. cijeli svijet srušio se prije dva mjeseca, kada je DNK analiza pokazala da dvoje maloljetne djece koje je stekao u trinaestogodišnjem braku i kojima se obradovao kao svaki otac – nisu njegova!

U potresnoj ispovijesti za “Press RS, on tvrdi da je do ovog šokantnog saznanja došao tek tokom brakorazvodne parnice, kada su, kako naglašava, “sve gadosti njegove bivše supruge isplivale na površinu”!

“Vjenčali smo se prije 13 godina, ali jedno vrijeme nismo mogli da imamo djece. Na vantelesnu oplodnju otišli smo 2006. godine, ali je trudnoća završila spontanim pobačajem. Nakon dvije godine, moja supruga je ponovo ostala u drugom stanju i rodila zdravo dijete. Međutim, odmah na početku trudnoće počela je čudno da se ponaša, u smislu da je postala provokativnija i razdražljivija, ali sam to pripisivao stanju u kojem se nalazila. Drugo dijete na svijet je došlo prije nepune tri godine i bilo mi je čudno da baš nimalo ne liči ni na koga iz moje porodice, ali se tada nisam pretjerano bavio time”, priča on.

Uzalud se nadao pomirenju

Prema njegovim riječima, još dok je drugo dijete bilo beba od dva-tri mjeseca, supruga je krenula da izbiva iz kuće i da se vraća u “sitne sate”, pod, kako naglašava, totalno suludim izgovorima.

“Zamislite da se neko od zubara vraća u tri časa iza ponoći i da kasni zato što je “gužva na mostu”?! Stalno ju je neko zvao telefonom, ali je govorila da su to “samo prijateljice”. Počeo sam da vjerujem da se u cijelu priču upetljao i neko treći, ali nisam imao nikakav konkretan dokaz. Međutim, njene provokacije vremenom su postale nepodnošljive, tako da me je znala prijaviti za nasilje, iako u periodu za koji me tereti nisam ni bio u kući?! Smatrajući da nam oboma treba malo “odmora”, u aprilu prošle godine iselio sam se iz stana i smjestio se kod rođaka, ali sam se nadao pomirenju”, priznaje ovaj Banjalučanin.

On naglašava da su još 2008. godine njegovi roditelji prodali porodičnu kuću i dali mu pare da kupi stan, koji, kako ističe, njegova bivša žena uprkos gadostima koje mu je uradila ni do danas nije napustila!

“Roditelji su već tada naslućivali da naš brak neće biti dugog daha, pa su napravili ugovor da će se, u slučaju kraha našeg bračnog života, stan uknjižiti na njih. Riječ je o stanu od 55 kvadrata, koji je plaćen 110.000 KM. Sav namještaj, izuzev jednog kreveta i stolića, platio sam ja, iako u njega trenutno ne mogu ni da uđem”, priča on.

M. Š. dodaje da bivša supruga nije htjela da prihvati njegovu ruku pomirenja, te da je u julu ove godine podnijela zahtjev za razvod braka.

“Neki đavo mi nije dao mira, pa sam početkom oktobra sa djecom otišao na DNK analizu, koja je pokazala da im ja nisam biološki otac! Nemam riječi da opišem kako sam se osjećao! Tresao sam se kao prut, malo je falilo da padnem u nesvijest. To je nešto najgore što mi se desilo u životu, to je kao da ste fizički izgubili djecu! Međutim, nemajući kud, nalaz sam dostavio sudu, gdje su od socijalnih radnika tražili da nas suoče, kako bi se dotična izjasnila ko je otac ili ko su očevi njene djece. Tom prilikom, ona je izjavila da to može da kaže samo u crkvi, a meni je u jednoj SMS poruci napisala da će o ovome ćutati, jer ne želi da ruši bilo čiji brak!”, naglašava on.

Sagovornik Pressa ističe da mu je od saznanja da djeca koju je godinama podiza nisu njegova bukvalno cijeli život izgubio smisao!

Djeca ništa nisu kriva

“Od tada imam ozbiljne srčane probleme, zbog kojih moram da pijem lijekove. Uništen sam i fizički i psihički i ne znam kako ću dalje. Međutim, sve što želim je da se što prije “pronađu” očevi ove nesrećne djece, jer ona nisu ništa kriva. S druge strane, ne mogu da shvatim da njihova majka, i pored sveg zla koje mi je nanijela, ne želi da napusti moju imovinu. Kad se završi brakorazvodna parnica, odlučio sam da je tužim za svu bruku i patnju sa kojom se zbog nje suočavam”, poručuje on.

S druge strane, D. J. koju M. Š. optužuje za blud i gramzivost, kaže da su sve riječi njenog bivšeg muža rezultat povrijeđene sujete.

“Oba djeteta sam rodila vještačkom oplodnjom, što je on veoma dobro znao! Naravno da djeca nisu njegova, jer on i ne može da ima djecu. Zato se i čudim zašto reaguje na ovaj način?! Vremenom sam shvatila da ne mogu i ne želim da živim sa njim, zbog čega sam i podnijela zahtjev za razvod braka. Pomenutim optužbama moj bivši muž želi da me oblati, jer ne može da se pomiri da sam ga napustila. U cijeloj ovoj priči najžalije mi je djece, koja nizašta nisu kriva”, naglašava ona.

Karan: Svaki treći nije otac!

Direktor Zavoda za sudsku medicinu u Banjaluci Željko Karan kaže da je upoznat sa pomenutim slučajem i da je tačno da nijednom djetetu M. Š. nije biološki otac.

“Međutim, dešavalo nam se da čovjek za troje djece traži DNK analizu, koja pokaže da nijedno nije njegovo! Naime, u gotovo svakom trećem slučaju analiziranog uzorka ustanovljeno je da se ne radi o biološkom ocu djeteta. Međutim, takva je situacija i u zemljama okruženja i Evrope. U banjalučkoj DNK laboratoriji testovi na očinstvo mogu se raditi na osnovu sudskog zahtjeva u parničnom ili krivičnom postupku, ali i na privatni zahtjev”, ističe Karan.