BANJALUKA, 09. decembra  – Baka Rozina Kuk iz naselja Obilićevo najstariji je član Sportsko-ribolovnog saveza Republike Srpske, i ona u svojoj 87. godini ima dozvolu za ribolov.

Ova živahna starica prve pecaroške dane počela je sa tri godine na Dunavu i Savi, a životni put ju je doveo u Banjaluku i uz obale Vrbasa.

Ribolovom se bavi više od 70 godina, a takmičila se čak 30 godina.

Prošle godine postala je vlasnica 30. medalje u svojoj ribarskoj karijeri, a takmičenje je održano u Gradišci na Savi, priča ona, na 40 stepeni.

Međutim, želja da zaokruži kolekciju i osvoji 30. medalju bila je jača od vremenskih prilika i 40 stepeni, koje je teže podnijeti osobama u ovoj životnoj dobi.

Omiljeno mjesto za ribolov je na Vrbasu iznad Rebrovačkog mosta, gdje je imala i “svoju” vrbu sa koje je pecala na visini od oko četiri metra, objavile su Nezavisne novine.

Ali, priča baka Rozina, desilo se da je vrba ostarila prije nje i slomila se, pa je ova vremešna starica jednom čak i zaplivala na temperaturi ispod nule.

“Ribolov na Vrbasu nije dobar kao što je na Dunavu, gdje sam s mužem znala pecati po čitavu noć. Sutradan gdje se kači veš poredam sve što sam upecala i ko šta hoće neka uzima”, rekla je Rozina.

Ona je ribolov iskusila na mnogim rijekama. Pecala je, kako kaže, gdje god ima vode, te je osim Dunava i Vrbasa ribarske sposobnosti okušala i na Savi, Moravi, Resavi, Mrtvaji, Krapini.