BANJALUKA, 28. februara – Akcijom dobrovoljnog davanja krvi učenika četvrtih razreda Gimnazije, banjalučka organizacija Crvenog krsta i Zavod za transfuzijsku medicinu Republike Srpske počeli su proljećnu akciju ove humane aktivnosti, u kojima će učestvovati 10 srednjih škola.

Direktor Zavoda Gordana Guzijan rekla je Srni da je ovakav način rada važan za ovu ustanovu, jer se krv prikupljena od dobrovoljnih davalaca nalazi na raspolaganju svim pacijentima kojima je potrebna, objavila je SRNA.

“Zavod oduvijek polaže veliku pažnju u radu sa omladinom, jer veliki broj njih krv daruje prvi put, te s toga želimo da im takvo iskustvo ostane u lijepom sjećanju”, rekla je Guzijanova.

Profesorice u Gimnaziji Žana Miljević i Ljubica Todorović, koje su učestvovale u organizovanju akcije, navele su da se odazvalo 170 učenika i da maturanti Gimnazije već 10 godina unazad prepoznaju njen značaj.

Saradnik za zdravstvenu djelatnost u Crvenom krstu Banjaluka Koviljka Vlaški naglasila je da su akcije svake godine sve uspješnije, što se odražava sve većom zainteresovanošću mladih davalaca krvi iz srednjih škola.

Ona je dodala da je u 2013. godini hiljadu učenika dalo krv i da je uspjeh proizvod cjelokupnog zalaganja svih saradnika Crvenog krsta u motivisanju mladih za davanje krvi.

Sljedeća akcija biće realizovana 12. marta sa učenicima Tehnološke i Ugostiteljske škole.