vatrogasac

BANJA LUKA, 17. decembra – Banjalučki vatrogasci su ove godine imali pune ruke posla. Naime, imali su ukupno 959 intervencija u prigradskim i gradskim naseljima.

Miroslav Malinić, komandant Vatrogasne brigade, rekao je za “Nezavisne” da su najčešći uzroci požara nehat, nepažnja, korištenje otvorenog plamena na mjestima koja imaju veliko požarno opterećenje, preopterećenje te kvarovi na električnim instalacijama.

“Najviše intervencija je bilo u maju zbog povišenog vodostaja Vrbasa i Vrbanje te plavljenja dijela naselja i objekata”, kazao je Malinić.

Samo u prva dva mjeseca ove godine Vatrogasna brigada imala je 209 intervencija, na šta su najviše uticali ljudski nemar i nepažnja.

“U prva dva mjeseca ove godine bio je povećan broj intervencija, a najčešće su to bili požari niskog rastinja i dimnjaka. Najčešći razlozi su ljudski nemar i nepažnja i pored čestih apela o opasnostima, kao i neblagovremeno čišćenje dimnjaka”, naglasio je Malinić.

Prema njegovim riječima, bilo je i poziva za spasavanje životinja, ali ne u velikom broju.

“Snimak skidanja mačke sa drveta koji kruži internetom je pravovremena intervencija Vatrogasne brigade, a desio se u naselju Obilićevo”, istakao je Malinić.

Ove godine su prosječno tri puta dnevno izlazili na teren, a prošle godine zabilježene su ukupno 864 intervencije. Ove godine više puta su izlazili na teren, odnosno bilo je više problema i poziva građana.

“U skladu s planom nabavki za tekuću godinu i oprema se obnavlja i kontinuirano nabavlja nova”, rekao je Malinić.

Odsjek za poslove civilne zaštite i Profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice ove godine nabavio je četiri nova vozila za vatrogasce, čija se ukupna vrijednost procjenjuje na 722.000 KM.

Među njima je i specijalno vatrogasno vozilo platforme 22 metra, koje služi za gašenje požara na visini, a koristi se i za druge tehničke intervencije za potrebe grada.

(Nezavisne)