BANJALUKA, 19. marta – Vozače gradskog i prigradskog saobraćaja sve češće verbalno i fizički napadaju putnici, a ne postoji zakon koji bi zaštitio vozače.

Zato prevoznici traže da vozači budu proglašeni službenim licima dok su na radnom mjestu.

Izvršni direktor “Autoprevoza” Dejan Mijić kaže da će predložiti da se pokrene inicijativa da vozača, za vrijeme rada, proglase službenom osobom i da se svaki verbalni i fizički napad smatra krivičnim djelom.

‘’Trenutno ne postoji zakon koji bi štitio vozača. Ima samo pravilnik o javnom prevozu koji reguliše kako se vrši prevoz u gradu. Mislim da bi na nivou RS trebalo izmijeniti propise koji regulišu tu oblast i dodati da je vozač, za vrijeme radnog vremena, službeno lice ‘’,  rekao je Mijić, za Glas Srpske.

U “Autoprevozovim” autobusima danima su istaknuti plakati sa slikom tragično stradalog vozača Bore Topića, kojeg je u prošli četvrtak bombom u autobusu ubio Željko Stevanović.

Mijić kaže i da treba pooštriti sankcije prema počiniocima, jer i dalje važi pravilo da je putnik u pravu čak i kad nije.

‘’Prije nekoliko mjeseci jednog našeg vozača, ali i jednog putnika, napala je grupa obijesnih mladića koji nisu htjeli da plate karte ‘’, kazao je Mijić.

Predsjednik Udruženja vozača i automehaničara gradskog i prigradskog prevoza Draško Talijan kaže da su vozači stalno u opasnosti.

‘’Prije dvije godine vozača gradskog prevoza izboli su nožem. Provokacije, psovke i napadi su postali svakodnevna pojava ‘’,  rekao je Talijan.

Dodao je da se vozači u ovakvim situacijama nalaze između dvije vatre.

‘’Mi radimo kako nam je naređeno. U slučaju da nekog propustimo bez karte ili ne reagujemo, odbiju nam od plate i slično. Kad odreagujemo na putnike, zaradimo psovke, uvrede, pa i fizičke napade ‘’, rekao je Talijan.

Načelnik Centra javne bezbjednosti Banjaluka Mladen Marić apelovao je na sve vozače i putnike koji procijene da su ugroženi da o tome na vrijeme obavijeste policiju.

‘’Policija će po svakoj prijavi izaći i uraditi svoj dio posla ‘’, rekao je Marić.

U toku posljednje dvije godine nije bilo prijava o napadu na vozače javnog prevoza na području grada.

Sindikat

Slučaj ubistva vozača u gradskom prevozu oštro je osudio i predsjednik Sindikata saobraćaja i veza RS Nebojša Đokić.

‘’S obzirom na tešku finansijsku situaciju, danas je rizično svako radno mjesto, a posebno mjesto vozača. Ne znam da li se negdje u svijetu desio sličan incident ‘’ rekao je Đokić.