BANJA LUKA, 14. jula – Odbornici Skupštine grada Banjaluka donijeli su odluku o subvenciji mjesečnih karata koja podrazumijeva da penzioneri od 1. avgusta imaju za 20 odsto povoljniji javni prevoz.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković rekao je da je ovo prvi korak ka realizaciji obećanja da svaki penzioner dobije potpuno besplatan javni prevoz.

Skupština grada Banjaluka donijela je na redovnoj sjednici odluku o dodjeli subvencija za ugostiteljski sektor u iznosu od 600.000 KM, te 100.000 KM za opremanje kabineta praktične nastave u srednjim stručnim školama.

Gradski parlament usvojio je i izvještaje o poslovanju u prošloj godini i programe poslovanja za ovu godinu Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, Sportskog centra “Borik” i “Eko toplane Banjaluka”.

Stanivuković je ocijenio dobrom saradnju grada sa Sportskim centrom “Borik” i pružio podršku dosadašnjem radu ovog centra.

Govoreći o reformi Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, on je najavio da bi do kraja godine trebalo da bude spremna i odluka o sufinansiranju privatnih vrtića kako bi sva djeca imala svoje mjesto u vrtiću.

Gradonačelnik je najavio da će Banjaluka ove godine da se pobratimi sa nekoliko gradova, a na zasjedanju u utorak je usvojena odluka o potpisivanju sporazuma sa Nižnjim Novgorodom.

Osim ovog ruskog grada, saradnja će biti ozvaničena sa Budvom i još nekim gradovima u Crnoj Gori, te Francuskoj, Austriji, Njemačkoj i Italiji.

Tokom rasprave o programu rada zimske službe, gradonačelnik Banjaluke je najavio novi modalitet sagledavanja zimske sezone, što znači da će u sve kamione koji su uključeni u rad ove službe biti ugrađeni sistemi za praćenje (GPS) i mjerači soli radi bolje kontrole i racionalne potrošnje sredstava iz gradskog budžeta.

Podršku odbornika gradskog parlamenta dobilo je više tačaka o dodjeli poslovnih prostora u zakup pod posebnim uslovima, kao i regulacionih planova važnih za donošenje investicija u grad.

Izmjenom odluke o dodjeli poslovnih prostora pod posebnim uslovima, koja je podržana danas, predloženo je da republičke ustanove koje imaju velike budžete ne dobijaju poslovne prostore pod posebnim uslovima.

Odbornici su podržali i izvještaj o realizaciji programa Skupštine grada Banjaluke u prošloj godini.

Predsjednik Skupštine grada Mladen Ilić rekao je da će uskoro biti raspisan konkurs za izbor direktora Banskog dvora, o čemu je danas i donesena odluka, s obzirom na to da sadašnjem direktoru ove ustanove ističe mandat.

On je naveo da je tokom zasjedanja pohvaljen rad direktora Sportskog centra “Borik”.

“Znamo koliko je ova pandemija poremetila i sport, ali to se ne vidi na funkcionisanju dvorane `Borik` koja je zadržala kvalitet”, ocijenio je Ilić.

On je dodao da će “Borik” pojačati kapacitete s obzirom na to da im je na upravljanje danas donesenom odlukom povjerena novoizgrađena dvorana u naselju Starčevica.

Odluka o određivanju prostora za održavanje javnih skupova, koja je predviđala mogućnost javnog okupljanja i na drugim javnim površinama, a ne samo na Trgu Krajine i u Parku Mladen Stojanović, što je sada slučaj, nije dobila podršku odbornika gradskog parlamenta.

Ova odluka bila je predložena za prošlu sjednicu, ali nije prošla skupštinsku komisiju tako da nije ni razmatrana na toj sjednici.

Ilić je rekao da slijedi ljetna pauza u radu parlamenta i da se naredno zasjedanje Skupštine grada Banjaluka očekuje u drugoj polovini septembra.

(Nezavisne)

Novum
Novum
Novum
Novum