Odbornici Skupštine grada Banjaluka razmatraće danas na sjednici prijedlog odluke o izmjeni i dopuni Statuta grada, kojom je predloženo da 21. novembar bude uveden kao gradski praznik – Dan oslobođenja grada u Prvom svjetskom ratu.

U obrazloženju ove odluke navedeno je da je jedan od razloga za njeno donošenje i to što Banjaluka praznovanjem Danja oslobođenja u Prvom svjetskom ratu vraća neizmiriv dug svojim oslobodiocima i Banjalučanima koji su učestvovali u oslobodilačkim ratovima.

banjaluka-3-440x315

Foto: N.N.

“Izborom ovog praznika jasno se opredjeljuje za budućnost i za vrijednosti koje uz njega idu – istina, sloboda i otadžbina”, navedeno je u obrazloženju.

Odbornici će razmatrati i prijedlog dopune odluke o uređenju prostora i građevinskom zemljištu, prema kojoj će granice ljetnih terasa svih kafića i restorana biti fizički obilježene s ciljem uvođenja reda u ovu oblast.

Zamjenik gradonačelnika Banjaluke Srđan Amidžić rekao je ranije da je segment koji se odnosi na ljetne bašte posebno regulisan, budući da predstoji nova turistička sezona.

“Ono što će biti izmijenjeno, jeste da će svaki ugostiteljski objekat sa odobrenjem za ljetnu baštu imati jasno obilježene granice bašte, kako bi svaki građanin mogao vidjeti da li neko od njih narušava prostorno uređenje”, pojasnio je Amidžić.

Na dnevnom redu sjednice su 43 tačke. Početak sjednice zakazan je za 9.00 časova.

(https://www.banjaluka.com/drustvo/banjaluka-danas-dobija-novi-praznik/)