BANJALUKA, 08. februara – Milan P. (10), koji je teško povrijeđen u udesu u banjalučkom naselju Zeleni vir, bio je u petak u komi, a mještani ovog naselja uputili su urgenciju Gradskoj upravi Banjaluka da pod hitno bude obezbijeđena kritična dionica magistralnog puta.

Prema riječima Darka Golića, načelnika Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje KC Banjaluka, dječakovo stanje u petak je bilo nepromijenjeno. “Pacijent je i dalje u indukcionoj komi, priključen na aparate za disanje, a sve dalje prognoze su neizvjesne”, naveo je on.

Marija Markanović, portparol CJB Banjaluka, kazala je da je prošle godine bilo ukupno 10 saobraćajnih nezgoda i nesreća na dionici magistralnog puta kroz Zeleni vir, odnosno u Ulici Rade Radića.

“Od ukupno evidentiranih saobraćajnih nezgoda u pomenutoj ulici jedno lice je smrtno stradalo, tri osobe su zadobile teške, a tri lakše povrede. U periodu od 1. januara ove godine do 7. februara dogodila se nezgoda u kojoj je teško povrijeđena osoba”, navela je ona.

Bogdan Marjanović, predsjednik Savjeta MZ Vrbanja, rekao nam je da u protekle tri godine šalju urgencije nadležnima kako bi bili postavljeni pješački prelazi, trotoar, usporivači kretanja i rasvjeta na kritičnim dionicama koje prolaze kroz ovo naseljeno mjesto. Prema njegovim tvrdnjama, nesavjesni vozači kroz naselje voze brzinom od 120 kilometara na čas, ne mareći ni za djecu, a ni za ostale pješake koji su prepušteni sudbini.

 Inženjeri iz “Puteva” će naredne sedmice izaći na teren i snimiti stanje

“Evo, upravo sam potpisao posljednju urgenciju. Ovo je više nedopustivo, pa zar nešto treba da bude učinjeno tek kada dođe do teških posljedica”, u petak je izjavio Marjanović.

Iz Gradske uprave su odgovorili da izgradnja javne rasvjete i trotoara na pomenutoj lokaciji nije planirana u ovoj godini, a da je vertikalna i horizontalna organizacija prema Zakonu o javnim putevima u nadležnosti preduzeća “Putevi RS”, objavile su Nezavisne novine.

Natalija Kostrešević, portparol “Puteva RS”, izjavila je u petak da će inženjeri iz ovog preduzeća naredne sedmice izaći na teren i snimiti stanje horizontalne i vertikalne signalizacije na dionici magistralnog puta M4, koja prolazi kroz Zeleni vir i utvrditi da li sa aspekta nadležnosti ”Puteva RS” postoje mogućnosti za poboljšanje stanja bezbjednosti saobraćaja i učesnika u saobraćaju.

Milenko Jaćimović, predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja RS, kaže da je upoznat sa urgencijama vezanim za kritične dionice u Zelenom viru, te da je potrebno poslati komisiju da pronađe odgovore na pitanje zašto se te nesreće događaju na “crnim tačkama”.