fond-zdravstvenog-osiguranja park

BANJA LUKA, 01. februara – Stavljanjem na dnevni red naredne sjednice Skupštine grada tačke o izmjeni dijela Regulacionog plana naselja Lazarevo urađen je prvi korak ka kreiranju prvog naučnotehnološkog parka u gradu.

Ovaj prvi “pametni park” u gradu najavljen je krajem prošle godine kao prostor namijenjen isključivo kompanijama koje se bave informacionim tehnologijama i kreativnom industrijom.

Gradonačelnik Igor Radojičić je u petak u Novom Sadu o ovom projektu razgovarao sa Srđanom Kolakovićem, v.d. direktora Naučnotehnološkog parka u ovom gradu.

“Sljedeći veliki projekat za razvoj našeg grada je novi naučnotehnološki park. Za kvalitetno zapošljavanje, ekonomski razvoj, za grad 21. vijeka, u Novom Sadu smo učili na primjeru novog naučnotehnološkog parka”, rekao je Radojičić.

Prema riječima Zorana Talića, predsjednika Skupštine grada, ovaj park ne bi bio klasična poslovna zona, već zona novih informacionih tehnologija i kreativnih industrija.

“Grad ima interes da razvija jednu ovakvu zonu, koja bi bila atraktivna za domaću privredu, prije svega za mlade ljude, da ovdje ostanu, da dobro zarađuju, ali i da mogu raditi za bilo koju kompaniju širom svijeta”, kazao je Talić.

Istakao je da se proširenjem kapaciteta i povećanjem prostora koji im je na raspolaganju za ovakav vid ulaganja stvara šansa za strateški razvoj grada, jer je grad u Strategiji razvoja kao jedan od četiri cilja postavio i razvoj “pametnog grada”, što znači razvoj digitalnih platformi i tehnologija u svim segmentima.

Slobodan Stanarević, načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje, rekao je da je ovaj prostor u Lazarevu u blizini kasarne “Kozara” i ranije bio predviđen za park.

“U ovom prostoru već postoje veoma kvalitetno građeni vojni objekti koje želimo da iskoristimo i preuredimo u prostore koji će moći da zakupe IT firme i gdje će moći da se organizuju IT radionice”, objasnio je Stanarević.
Petar Bilčar, načelnik Odjeljenja za komunalne poslove, kazao je da će se rekonstrukcijom pet starih vojnih objekata stvoriti prostor za habove i za startup biznise.

“Takođe biće tu i prostor za već postojeće kompanije koje se bave informacionim tehnologijama”, rekao je Bilčar.

Dodao je da će ostatak prostora oko ovih objekata biti preuređen u park.

Drago Gverić, direktor Inovacionog centra Banjaluka (ICBL), rekao je da je značaj ovakvog parka veliki, jer on predstavlja generator budućeg razvoja privrede i obazovanja mladih.

“Ovakvi parkovi svugdje u svijetu imaju pozitivan uticaj ne samo na grad, već i cijelu regiju u kojoj se nalaze, jer na istom mjestu spajaju nauku, istraživanje i privredne trendove i potrebe”, istakao je Gverić.

(Nezavisne)