Grad će, na prijedlog Savjeta za ekonomska pitanja i razvoj, formirati Savjet za obrazovanje, najavio je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

banjaluka-savjet-obrazovanje-440x315

Foto: N.N.

On treba da bude katalizator između centara obrazovanja, lokalne uprave i privrede i koji bi dominatno diskutovao o pitanjima upisnih politika, strukture, srednjih stručnih škola, ali i studija i tržišta rada.

Kada je riječ o reformi obrazovanja, Radojičić je istakao da  Grad kao lokalna zajednica ne može da odlučuje o tom pitanju, ali je napomenuo da žele uraditi transformaciju Radničkog univrziteta, koji bi nudio dodatne programe za prekvalifikacije i dokvalifikacije.

“Takođe, Grad je prošle godine prvi put uveo novu liniju podrške privredi, koja se odnosila na sufinansiranje nabavke opreme za kabinete srednjih stručnih škola, zajedno sa partnerima iz privrede. Ove godine ta ćemo sredstva udvostručiti”, kazao je Radojičić.

Kako jedna od mjera, koja bi trebala obezbijediti dugoročno rješenje problema nedostatka kvalifikovane radne snage na nedavno održanom savjetovanju Gradske uprave u Tesliću predloženo je formiranje Savjeta za obrazovanje. U njemu bi svoje mjesto trebale naći škole, poslodavci i Zavod za zapošljavanje.

To pitanje je juče razmatrano i na tematskoj konferenciji „Pilot – projekat dualnog obrazovanja“, koja je održana u Banskom dvoru. Jedan od zaključaka konferencije je da je potrebno uvesti dualni sistem obrazovanja, a ključnu ulogu u tome bi trebao igrati Radnički univerzitet.

(https://www.banjaluka.com/drustvo/banjaluka-dobija-savjet-za-obrazovanje-bolja-upisna-politika-donosi-kvalifikovane-radnike/)