banski-dvor-1

BANJA LUKA, 29. decembra -Maksimalna posećenost programskih sadržaja u organizaciji Banskog dvora pokazuje da Banjaluka itekako ima publiku željnu kulture i umjetnosti, potrebno joj je samo ponuditi kvalitetan sadržaj i adekvatno promovisati događaje koji se organizuju.

Rekao je ovo za Srpskainfo direktor kulturnog centra Banski dvor, Mladen Matović, osvrćući se na još jednu uspješnu godinu ove ustanove.

Banski dvor je u 2019. godini organizovao više od 120 reprezentativnih programskih sadržaja u vlastitoj produkciji i u okviru njih čak tri višednevne festivalske manifestacije.

– Moglo bi se neskromno reći da je ovo jedna od najuspješnijih i programski najreprezentativnijih sezona u istoriji ustanove. Imajući u vidu da je Banski dvor polivalentna ustanova kulture trudili smo se da u jednakoj mjeri publici ponudimo reprezentativne muzičke, likovne i književne programske sadržaje, postavljajući kvalitet kao osnovni kriterijum pri izboru konkretnog programa – kaže Matović.

Kad je muzički program u pitanju, zahvaljujući festivalima „Jesenja sonata“, „Intime Jazz Fest“, te drugim pojedinačnim koncertima, Banski dvor se može pohvaliti nastupima renomiranih umetnika i ansambla iz zemlje i svijeta.

Ugostili su „Henšel kvartet“ iz Njemačke, jedan od najznačajnijih gudačkih kvarteta današnjice kao i italijansku pijanistkinju svetskog glasa Elizu Tomelini.

Koncerti Divne Ljubojević i hora “Melodi“, braće Teofilović i Miroslava Tadića, ansambla „Renesans“, baritona Olivera Njega, Vlatka Stefanovskog, Vasila Hadžimanova i Bojana Zulfikarpašića, Budapest Jazz Orchestra, samo su neki od vanserijskih muzičkih događaja koji su obilježili ovu sezonu.

Izložbe etabliranih umjetnika Mladena Miljanovića, Miška Pavlovića, Srđana Apostolovića, Zdravka Joksimovića, Dobrivoja Krgovića i Dušana Petrovića najznačajniji su programi iz likovne umjetnosti.

– Banski dvor je  ponovo postao mjesto u kojem se promovišu romani dobitnika NIN-ove nagrade, a u saradnji sa udruženjem za promociju „Imperativ“ ugostili smo neka od najznačajnijih imena regionalne književne scene Miljenka Jergovića, Srđana Valjarevića, Damira Karakaša, Vladimira Tabaševića, Marka Tomaša, te bili partneri drugog festivala književnosti „Imperativ“. Posebno smo ponosni na više od dvadeset sadržaja koje smo tokom ljeta organizovali na otvorenoj sceni „Art dvorišta“- napominje Matović.

Pored zvaničnog veb sajta, fejsbuk stranice i instagrama, pokrenuta je i viber zajednica Banskog dvora, te promovisana besplatna android aplikacija putem koje se mogu redovno pratiti najave kulturnih dešavanja u ovoj ustanovi.

– Zahvaljujući novootvorenim prostorima za kulturne namjene „Art dvorištu“ i „Art terasi“  koji su prilagođeni za realizaciju programskih sadržaja na otvorenom, Banski dvor je i ove godine bio jedna od retkih ustanova kulture koja nije pravila ljetnu pauzu, već je upravo na ovim scenama realizovan raznovrsan i bogat kulturni program tokom jula, avgusta i septembra – govori direktor kulturnog centra.

Spektakularnim koncertom Stefana Milenkovića, Slobodana Trkulje i orkestra Banjalučke fiharmonije krajem jula označen je kraj radova na sanaciji spoljašnjeg dijela zgrade Banskog dvora i ozvaničena predaja aplikacije Grada za Evropsku prestonicu kulture 2024. godine.

– Sa završetkom radova na spoljašnjem dijelu zgrade Banskog dvora u potpunosti su sanirani krov, fasada i stolarija, te postavljena ambijentalna rasvjeta. Projekat je u cjelosti finansiran iz sredstava donacije Vlade RS, a sve procedure u vezi sa sanacijom sproveo je Grad Banjaluka. Stalno ponavljam da je prvi i osnovni preduslov da Banski dvor zaživi u svom punom kapacitetu upravo temeljna sanacija zgrade ustanove – ocjenjuje Matović i najavljuje da će Banski dvor i u narednoj godini nastaviti sa primjenom koncepta rada koji podržava visoke umetničke domete, pomjera granice kreativnosti, njeguje otvoren kritički dijalog i ucrtava nove produkcijske i organizacione standarde  pri realizaciji kulturnih događaja.

Art bioskop

Banski dvor će uskoro otvoriti i pokrenuti još jedan inovativan i „drugačiji“ prostor za realizaciju kulturnih sadržaja – Art bisokop.

Adaptacija i uređenje  prostora  su završeni prije nekoliko dana a zbog velikog broja događaja u drugoj polovini decembra mjeseca odlučeno je da se svečano otvaranje ove scene bude polovinom januara.

Prostor Art bioskopa  će sa kapacitetom od 50 mjesta  prevashodno biti namijenjen za projekcije umjetničkih i dokumentarnih filmova.

(Srpskainfo)