BANJALUKA, 11. marta –  Stanarima banjalučke ulice Radovana Vulina na broju 32a prijeti iseljenje. Zgrada u kojoj već nekoliko godina žive nema upotrebnu dozvolu. Željkica Radić već 3 godine stanuje u spornom objektu. Posudila je novac da kupi stan, a sada ne može dići hipotekrani kredit da vrati novac. Banka ne da zajam, jer stan nije uknjižen na njeno ime.

„Ja stvarno ne znam šta da radim. Treba da dignem kredit da vratim, para što imam, ne mogu stan pod hipoteku, tako da direktora kad sretnem pitam. On neće ništa da kaže“, priča za ATV Željkica Radić.

Investitor Dži i Bi Konsalting, kako saznajemo, nije isplatio izvođača radova, zbog čega on blokira proces dobijanja upotrebne dozvole. Vlasnici Dži Bi Konsaltinga, Darko Jotanović i Goran Savković, pismeno tvrde da izvođač radova pravi problem iako su mu, kako tvrde, uplatili skoro 90% ugovorene cijene. Banjalučka inspekcija najavila je izvršenje rješenja o zabrani upotrebe objekta – tačnije iseljenje, i to za 3 dana.

„Podnijeli su investitori zahtjev prema gradonačelniku da se odgodi izvršenje njegovog izvršenja, da se daju dodatni rokovi, gradonačelnik još nije odlučivao o tim zahtjevima. Nama nije u interesu da izvršimo krajnju mjeru, vjerovatno ćemo dati dodatne rokove“, objašnjava Slaviša Sandić, načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove grada Banjaluka.

U aferu sa izgradnjom zgrade u banjalučkom naselju Lazarevo umiješane su i osnovne škole – Branislav Nušić i Borisav Stanković. Nepoznato je pod kojim uslovima je škola Borisav Stanković prepustila zemljište prvo građevinskoj firmi Vidović, a potom je, kako saznajemo, pravo gradnje prešlo na Dži i Bi konsalting.

OŠ Borisav Stanković jedan je od investitora sporne zgrade. Prema riječima direktora, Rade Kecelja, radi se o lopovluku u kome je učestvovao njegov prethodnik. Sadašnji direktor ne želi javno da govori o ovom problemu, ali za ATV nezvanično priznaje da se pravna služba škole ne bavi njegovim rješavanjem.

U Banjaluci je u toku prošle godine inspekcija evidentirala 14 zgrada bez upotrebne dozvole. Još nisu počeli da primjenjuju krajnju mjeru – iseljavanje. Stanarima spornih objekata poručuju da svoja prava potraže na sudu.