BANJALUKA, 27. februara – Vaspitač Branislav Vidić uspio je u samo nekoliko minuta da se probije kroz vatru i gusti dim i da iz zapaljenog Srednjoškolskog doma Banjaluka spasi oko tri stotine đaka.

Dok su učenici mirno spavali, nisu mogli ni da naslute da im život visi o koncu. Vatra je izbila u prizemlju, a potom se munjevito širila spratovima i prijetila da proguta sve pred sobom. Uviđajem je utvrđeno da je do požara došlo najvjerovatnije usljed samozapaljenja neispravne utičnice, a požar se proširio kroz električne instalacije sa prizemlja ka prvom spratu Doma.

Vatra je prvo izbila u sobi broj 11 u prizemlju Doma i u samo nekoliko sekundi zahvatila je spavaonice.

Jedan od stanara ispričao je da se Vidiću prvo obratila učenica koja je osjetila miris paljevine, poslije čega je vaspitač krenuo u obilazak i primijetio plamen, objavio je Glas Srpske.

– Kada je vidio požar, vaspitač je odmah izvukao sve učenice iz sobe koje su bile garave od dima. Potom je otišao u sobu iznad na drugom spratu i probudio dječake koji su tu bili smješteni, jer se vatra proširila na tu sobu – rekao je jedan od učenika, koji je bio vidno potresen i nije želio da mu objavimo ime.

Dodao je da ne smije ni pomisliti šta bi bilo da vaspitač nije tako brzo reagovao. Kaže da zvuči nevjerovatno da je Vidić za samo nekoliko minuta uspio da se probije kroz gusti dim i evakuiše više od 300 stanara Doma.

 

– Vaspitač je potom pozvao vatrogasce i uzeo protivpožarni aparat i sam krenuo da gasi vatru, jer je riječ o veoma starom objektu pa je požar mogao lako da se proširi i na ostale sobe. Dok je gasio vatru, vidio sam da je u jednom trenutku i njega udarila struja toliko jako da mu je izbila protivpožarni aparat iz ruku – dodao je pomenuti učenik.