BANJA LUKA, 23. aprila – Sunce i nešto toplije vrijeme posljednjih dana izmamilo je građane na ulice i u parkove a ono što svakako privlači pažnju jesu narandžasto-žuti tulipani koji su procvjetali u punom sjaju i svojom nedoljivom ljepotom krase ovaj grad.

Naime, riječ je o posebnoj vrsti tulipana koji nosi naziv “Banjaluka”.

Banjalučki tulipan ima svoju karakterističnu boju, ali kao i svi ostali tulipani i ovaj je namijenjen za vanjsku proizvodnju. Visine je 30 do 35 centimetara s cvijetom, i nije namijenjen za rezanje, odnosno i pravljenje cvjetnih aranžmana, već za vanjsku dekorativnu formu.

Starije generacije Banjalučana pamte nekadašnje izložbe cvijeća koje su okupljale proizvođače i goste iz cijele Evrope.

Priča o autentičnoj sorti banjalučkog tulipana počela je davne 1974. godine kada je tim banjalučkog “Cvjećara”, pod rukovodstvom Petra Đurića, napravio ovaj tulipan za jednu holandsku firmu.

Napravljen je ukrštanjem dvije boje sorte Apeldorn, crvene i žute. Nakon toga cvijet je uzgajan u Holandiji za evropsko i svjetsko tržište, te je tako ostalo do danas. Ovu vrstu možete naći na svakom kontinentu od Amerike do Kine. Ono što je zanimljivo da u Holandiji postoje nepregledne plantaže predivno crveno-žute “Banjaluke”.

(Nezavisne)