BANJALUKA, 14. januara – Ukupno 39 udesa bilo je prošle godine na kružnim tokovima u gradu, što pokazuje da svi vozači još nisu naučili dobro saobraćajne propise.

Prema podacima Centra javne bezbjednosti, najviše nezgoda, srećom bez tragičnih posljedica, odnosilo se na dva kružna toka: u ulicama Marije Dimić i Ivana Gorana Kovačića u naselju Petrićevac i u ulicama Krajiških brigada, Omladinska, Bulevar cara Dušana i Karađorđeva u naselju Lauš.

“Građani su najviše prekršaja pravili na kružnim tokovima u naseljima Lauš i Petrićevac, dok na kružnim tokovima u naseljima Bulevar i Starčevica nije zabilježen prekršaj”, rekla je Marija Markanović, portparol CJB Banjaluka.

Milenko Jaćimović, predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja, ipak smatra da je danas mnogo bolja situacija nego prije četiri godine kada je napravljen prvi kružni tok u naselju Lauš.

“Našim analizama uočili smo saobraćajnu nekulturu i opšte nepoznavanje pravila ponašanja u kružnom toku. To nepoznavanje je dovelo do velikog broja udesa unutar kružnog toka 2”, kazao je Jaćimović, objavile su Nezavisne novine.

On dodaje da je čista sreća što nije bilo težih povreda.

“Vozač mora da smanji brzinu kretanja i da propusti sva vozila koja su unutar kružnog toka. Strašno je što vozači u toku obuke imaju predavanja o kružnom toku, a da to uopšte ne znaju da upražnjavaju u praksi i svjesno krše propise”, naglasio je Jaćimović.

On smatra da bi jedno od rješenja bilo i postavljanje video-nadzora na kružnim tokovima.

“Mislim da bi to bilo rješenje po uzoru na ostale gradove u regionu, a i samim tim došlo bi do lakše naplate kazne i odšteta”, kazao je Jaćimović.