BANJALUKA, 25. aprila – U prijemnoj kancelariji u Gradskoj upravi u posljednja dva dana na ovjeru nekog dokumenta građani su čekali i do sat vremena.

Zbog toga su se stvorile gužve i redovi, a nervozni građani kivni su, kako kažu, na sporost administracije.

Jedan od građana, koji je trebalo da ovjeri više dokumenata, kaže da se najduže čeka na šalterima za ovjeru, objavio je Glas Srpske.

– Čekam oko četrdeset minuta i upravo je, hvala Bogu, moj broj na redu. Ova birokratija generalno sporo ide – rekao je on i dodao da je primijetio da na drugim šalterima, gdje se ne ovjeravaju dokumenta, ne vlada gužva.

Do njega u redu stajala je gospođa koja je čekala da joj ovjere štednu knjižicu. Rekla je da na ovu formalnost čeka već 40 minuta.

– Najteže mi je što sam povela majku sa sobom. Ona je starija i nije mi baš prijatno što sam je izložila ovolikom čekanju – kaže ona i dodaje da će ubuduće dolaziti u popodnevnim časovima kada po njenom mišljenju  ima manje gužve.

I gospođa koja je čekala da izvadi rodni list kazala je da čeka već 20 minuta i da će ubuduće dolaziti popodne.

– Mislim da bi se mogao ubrzati ovaj sistem, ali ako uzmemo u obzir da i na šalterima u banci izgubimo po petnaestak minuta, ovo me uopšte ne čudi – kazala je ona.

Radnici na šalterima su samo kratko potvrdili da juče vladaju manje gužve u odnosu na prethodni dan i da se za više informacija obratimo Službi za odnose s javnošću. U njoj su potvrdili da je povećan broj stranaka, ali da situacija nije alarmantna.

– Zbog vaskršnjih praznika kada nismo radili nekoliko dana povećan je broj stranaka, što je i uobičajeno. Dosta ljudi iz inostranstva došlo je na odmor koji su iskoristili da izvade potrebna dokumenta pa je i to možda jedan od uzroka. Upravo zbog ove situacije imali smo dežurstvo u subotu jer su gužve veće u posljednjih nekoliko dana, ali nije ništa prekomjerno – kazali su u Gradskoj upravi.

Radno vrijeme

Iz Gradske uprave kažu da prijemna kancelarija radi svakog radnog dana od 8 do 20 časova i da u popodnevnim časovima ima znatno manje gužve.

– Najveći broj realizovanih usluga odnosi se na ovjeru potpisa i prepisa, kao i izdavanje izvoda iz matičnih evidencija – kažu u Gradskoj upravi.