BANJALUKA, 18. maja –  Komandant Štaba za vanredne situacije grada Banjaluka Slobodan Gavranović sinoć je izjavio da je na području grada još pod vodom oko 200 objekata, iako su vodostaji Vrbasa i Vrbanje znatno opali.

“Od jutarnjih časova na terenu je oko 500 pripadnika Civilne zaštite i volentera, koji su raspoređeni na pet lokacija u gradu i pružaju pomoć ugroženom stanovništvu u naseljima Česma, Priječani, Obilićevo, Karanovac i Krupa na Vrbasu”, naveo je Gavranović, koji je i gradonačelnik Banjaluke.

Prema njegovim riječima, nekoliko objekata je pod vodom i u Docu, Srpskim Toplicama, te u Ulici Save Kovačevića u Boriku, a određeni objekti su ostali zarobljeni zbog toga što se velika količina vode prelila preko nasipa u Česmi i sada ne može da se vrati, tako da se radi na tome da se naprave odvodni kanali koji bi omogućili povlačenje vode, objavila je SRNA.

Gradonačelnik Banjaluke je naglasio da se, gdje god je to moguće, objekti čiste, peru saobraćajnice, sakuplja smeće i slično.

On je dodao da pitanje snabdijevanja električnom energijom još nije riješeno u Lazarevu i Česmi, dok problem sa pitkom vodom postoji na platou Manjače, gdje se voda probila u pumpne stanice izvorišta “Gašića vrelo”.

“Vodovod žSuboticaž, takođe, nije u funkciji zbog zamućenja. Danas je dogovoreno da ekipe preduzeća žVodovodž probaju da izvrše određena premošćenja, kako bi bio osposobljen cjevovod, koji je uništen zajedno sa mostom kod žVitaminke”, rekao je Gavranović.

Gavranović je istakao da je počelo sumiranje štete i da se već sada može reći da je ona ogromna, kako na privatnoj imovini građana, tako i na javnoj infrastrukturi.

“Četiri mosta su uništena u ovim poplavama. Postojaće poteškoće u odvijanju saobraćaja, jer je put Banjaluka – Jajce na više mjesta u prekidu, zbog učestalih odrona”, rekao je Gavranović.

On je dodao da je problematična i jedna saobraćajnica u naselju Vrbanja gdje je istoimena rijeka praktično odnijela dio puta, tako da je oko 20 kuća ostalo bez komunikacije.

Velika su i oštećenja na saobraćajnicama u naselju Česma i kod “Vitaminke”, a u zoni Rebrovačkog groblja voda je potkopala saobraćajnicu u Bulevaru Stepe Stepanovića.

“U skladu s tim, izvršićemo procjenu u kojoj mjeri će se moći odvijati saobraćaj na ovom dijelu pomenutog bulevara”, rekao je Gavranović.