BANJALUKA, 31. januara – Cijene grijanja, vode i odvoza smeća u ovoj godini vjerovatno će biti promijenjene, jer su zahtjevi za njihovu korekciju u pripremi ili su već upućeni Gradskoj upravi.

Ovo su potvrdili u gradskim komunalnim preduzećima “Čistoća”, “Toplana” i “Vodovod” te dodali da poskupljenje usluga mora da odobri Skupština grada.

Generalni direktor “Čistoće” Jasminko Bogdanić rekao je da su zahtjev za promjenu cijena već poslali, te da do aprila očekuju pozitivan odgovor gradskih vlasti.

– Minimalno povećanje cijena bilo bi za 24 odsto. Trenutna cijena odvoza komunalnog otpada za domaćinstva je 0,115 KM po metru kvadratnom, a u slučaju povećanja bila bi 0,143 marke – objasnio je Bogdanić.

Dodao je da očekuje da će finansijski rezultat za 2013. biti negativan.

– Razlozi za to su brojni. Po Zakonu o obligacionim odnosima, potraživanja zastarijevaju u roku od godinu, a da se to ne bi desilo, mi moramo tužiti dužnika. Taksa za pokretanje je 50 KM po tužbi, što je za nas veliki trošak. Povećane su i cijene goriva i deponovanja, porezi, doprinosi – precizirao je Bogdanić.

Direktor “Toplane” Mićo Milovanović poručuje da će biti primorani da traže povećanje cijena.

– Trenutna cijena po kojoj prodajemo toplotnu energiju je minimalno 55 odsto manja od ekonomske, u zavisnosti od cijene mazuta – rekao je Milovanović.

U “Vodovodu” su rekli da će izraditi zahtjev za usklađivanje cijene vode, objavio je Glas Srpske.

– Kako je grad vlasnik 65 odsto akcija “Vodovoda”, nadamo se da ćemo zajedno sagledati finansijsku situaciju i odlučiti da li je potrebno usklađivanje cijene. U februaru ćemo izraditi bilans uspjeha “Vodovoda” za 2013. godinu i tada će biti poznato da li će doći do usklađivanja cijene vode – rekli su u “Vodovodu”.

Naglašavaju da je odobrenje za usklađivanje cijene vode ipak neophodno kako ne bi došlo do udara na likvidnost poslovanja “Vodovoda”.

– Izdvajamo 35 odsto od priliva sredstava za otplatu duga. To znači da “Vodovod” i dalje posluje sa cijenom usklađenom 1. februara 2007. godine kada je kubni metar vode koštao 0,48 maraka, a kanalizacije 0,161 KM – naveli su u “Vodovodu”.