trgovina

BANJA LUKA, 24. januara – Za Banjaluku nije dobar prijedlog da trgovine ne rade nedjeljom, jer upravo tada ovaj sektor ima najviše prometa i gostiju, poručio je juče gradonačelnik Igor Radojičić.

“Strateški koncepti razvoja grada podrazumijevaju i razvoj usluga, turizma, ugostiteljstva i trgovine, tako da zatvaranje nedjeljom, koji  je jedan od najprometnijih dana kada upravo dolaze gosti i kada trgovine najviše rade, za Banjaluku nije dobar prijedlog” – izjavio je Radojičić i tako javno potvrdio ono što su radnici i sindikat trgovine uveliko naslućivali.

Sindikat trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti RS od prošle godine aktivno sprovodi kampanju za zabranu rada nedjeljom, kako bi se zaštitila prava radnika, a ova inicijativa već je dobila “zeleno svjetlo” u pojedinim opštinama.

Predsjedništvo Saveza opština i gradova RS, u čijem sastavu se nalazi ukupno 19 načelnika i gradonačelnika iz Srpske, preporučilo je svim lokalnim zajednicama da se rad nedjeljom i u dane državnih praznika zabrani ili u prvom periodu ograniči samo na prvu smjenu.

“Na našem posljednjem sastanku nije bio gradonačelnik Banjaluke, ali jeste njegov predstavnik, koji je dao punu podrušku skraćivanju radnog vremena nedjeljom i praznicima” – izjavio je prije samo 7 dana za Srpskainfo predsjednik Predsjedništva Saveza Ljubiša Ćosić.

Mada su u Savezu očekivali da će u Banjaluci, kao najvećem gradu u Srpskoj, rad nedjeljom biti dozvoljen do 18 sati, od gradonačelnika Radojičića ipak stiže negativan odgovor. Kao kompromis, za zabranu rada nudi neki drugi dan u sedmici, kada ima manje prometa.

“Prava radnika, koji ne bi smjeli da rade sedam dana u nedjelji, svakako su uređena zakonom. Ono o čemu možemo razgovarati i što će biti jedan od zadataka za naše organizacione jedinice jeste da se eventualno predloži da to bude neki drugi dan, recimo ponedjeljak ili utorak, kada je daleko manji promet, tako da ne utiče na goste i turiste. Zabrana nedjeljom je loša ideja, zato što je to dan kada, gledajući trgovinu, ima najviše rezultata” – naglašava prvi čovjek Banjaluke.

Ne slažemo se sa gradonačelnikom i smatramo da nedelja treba da bude slobodan dan za radnike u oblasti trgovine. Po tim izjavama, svi su onda bitniji od naroda, komentariše predsjednik Sindikata trgovine Goran Savanović.

“Nažalost, očekivali smo da će biti ovakav stav Banjaluke. To je rezultat pritiska banjalučkih tržnih centara na Grad i uticaj krupnog kapitala iz oblasti trgovine” – ogorčeno kaže Savanović.

Poručuje da sindikat nastavlja da se zalaže za ovu inicijativu.

“U drugim gradovima aktivnosti idu, očekujemo da će u februaru u dosta opština biti ili potpuno obustavljen rad ili dozvoljen samo u jednoj smjeni. Znači, isto tako se može realizovati i u Banjaluci” – zaključio je Savanović.

Podsjetimo da je Skupština Grada Banjaluka prošlog aprila izglasala Odluku kojom se radno vrijeme tržnim centrima nedjeljom produžava do 22 sata.

(Srpskainfo)